nieuws

Enschedese informant geheime dienst verdacht van forse witwaspraktijken

De vermeende informant zou met zijn vrouw 850.000 euro verhuld hebben
De vermeende informant zou met zijn vrouw 850.000 euro verhuld hebben © RTV Oost
Een vermeende Enschedese informant van de BVD, de tegenwoordige AIVD, heeft samen met zijn vrouw 850.000 euro witgewassen via bankrekeningen in Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat zegt het Openbaar Ministerie, dat tegen het inmiddels bejaarde echtpaar een celstraf heeft geëist van één jaar. De man zou voor de geheime dienst BVD in het Midden-Oosten hebben gewerkt.
De vermeende witwaspraktijken van het echtpaar kwamen aan het licht na een onderzoek van de Belastingdienst naar gebruik van buitenlandse betaalkaarten door Nederlanders.
Ontdekt werd dat het echtpaar een creditcard gebruikte van een Zwitserse bank. Tussen 2009 en 2012 heeft het echtpaar er 480 keer mee betaald, met een totaalbedrag van 84.000 euro. Die rekening was niet opgegeven bij de Belastingdienst, dus er volgde een inval bij de twee thuis op verdenking van witwassen.

Zwitserse bank

Er werden meer gegevens in de boekhouding gevonden. Het echtpaar bleek te beschikken over zes debet- en creditcards van banken in de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland. Die landen hebben bankgeheim, waardoor de Nederlandse overheid er geen zicht op heeft. Met die kaarten was zo'n 200.000 euro uitgegeven. Ook bleek dat er vanaf verschillende andere rekeningen in het buitenland zo'n 650.000 euro naar de Zwitserse bank was gestort. Het Openbaar Ministerie heeft geen idee hoeveel geld het echtpaar op die banken heeft staan.
In eerste instantie gaven het echtpaar en hun dochter geen uitleg over de verborgen gebleven gelden. Later zouden het provisiebetalingen zijn. De man zou bij verschillende aanbestedingen in het buitenland hebben bemiddeld en daar provisie voor hebben gekregen. Maar van die verrichte werkzaamheden konden geen facturen worden getoond.

Werkzaam voor geheime dienst

Later kwamen ze met het verhaal dat de vader tussen 1974 en 1995 werkzaam is geweest bij de BVD, de Binnenlandse Veiligheidsdienst. De BVD was een Nederlandse geheime dienst die was belast met het handhaven van de binnenlandse veiligheid. In 2002 werd het omgevormd tot AIVD. Als informant zou de vader hebben gewerkt in het Midden-Oosten. Hij had er naar eigen zeggen contacten met leiders van de overheid en verschillende bedrijven. 
Of de man geld heeft ontvangen van de BVD is niet bekend. Het OM wil niet vertellen of er contact is geweest met de veiligheidsdienst. Zelf zegt de verdachte dat hij niet betaald is door de BVD, maar in ruil voor zijn werkzaamheden het Nederlanderschap heeft gekregen. Over hoe hij dan aan zoveel geld op buitenlandse rekeningen komt, geeft hij verder geen verklaring. 

Chatgesprek

Naast het echtpaar wordt ook de dochter verdacht van witwassen. Zij zou 7.500 euro verhuld hebben. Met de Zwitserse creditcard van haar vader zijn er volgens het OM hotelovernachtingen in Dubai geboekt en een vliegreis betaald. Ze zegt niets van buitenlandse rekeningen af te weten van haar vader.
Dat wordt echter tegengesproken door een chatgesprek tussen dochter en vader. Ze had haar vader in 2014 een bericht gestuurd dat de Belastingdienst scherpere controles ging uitvoeren op buitenlandse betaalkaarten. Daarover schreef ze haar vader: "Wat een kutland is dit toch. Nog erger dan de USSR in de jaren tachtig."

Fysiek en psychisch kwetsbaar

Het echtpaar en hun dochter waren niet bij hun rechtszaak aanwezig. De ouders zijn zowel fysiek als psychisch zeer kwetsbaar. Hun raadsvrouw, de bekende strafpleiter Benedicte Ficq, kon geen verdediging voeren. Haar cliënten hadden haar niet gemachtigd, zoals dat heet.
Daarnaast heeft ze nauwelijks inhoudelijk met haar cliënten kunnen spreken over de zaak door alle lichamelijke klachten van het echtpaar. Ficq vroeg daarom of de rechtszaak uitgesteld kon worden, maar daar ging de rechtbank niet in mee. De zaak loopt op de achtergrond al vanaf 2016. De rechters vonden dat het nu afgehandeld moest worden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.