Scholengemeenschap De Waerdenborch in Holten krijgt na crisis nieuwe Raad van Toezicht

Naar aanleiding van de verstoorde relatie tussen personeel en de op non-actief gestelde rector-bestuurder ad interim en de Raad van Toezicht, wordt nu de gehele Raad van Toezicht vervangen. Dat is de uitkomst uit de gesprekken die wethouder Bert Tijhof met betrokken partijen heeft gevoerd.

In de commissievergadering Maatschappelijke Dienstverlening van afgelopen dinsdag, stelde het CDA vragen over de toekomst van de scholengemeenschap aan de wethouder over de ontstane situatie bij De Waerdenborch na het gedwongen vertrek van rector-bestuurder a.i. Mieke van den Broek-Hanskamp.

Niet afgemaakt

De geschiedenis van de school kent een lange, onrustige periode. In het verleden zijn er meerdere bestuurders begonnen aan een klus bij De Waerdenborch, maar hebben die niet afgemaakt. Interim bestuurder Mieke van den Broek-Hanskamp had na haar aantreden al snel een conflict met het personeel. De medezeggenschapsraad eiste haar vertrek en dreigde met acties. Hiermee was het vertrouwen in de volledige top weg.

Volgens de wethouder komt er nu een volledig nieuwe Raad van Toezicht en een nieuw te benoemen rector-bestuurder. "Voor de functie van rector-bestuurder zitten we in de afrondende fase, waarbij zowel de personeel- als oudergeledingen hun goedkeuring hebben verleend", zegt wethouder Tijhof.

Dalende leerlingenaantallen

De Raad van Toezicht gaat niet zelf op zoek naar nieuwe leden. "Zij zien daar voor zichzelf geen rol meer weggelegd en hebben de gemeente gevraagd die rol over te nemen", zegt Tijhof. "Op deze manier houdt de gemeente een vinger in de pap."

De nieuwe rector en de nieuwe Raad van Toezicht gaan samen bepalen wat de nieuwe opdracht gaat worden voor de school. Al een paar jaar achter elkaar daalt het aantal leerlingen en dat is ook de verwachting voor de komende jaren.

Pijnlijke beslissingen

Voor zover wethouder Tijhof kan inschatten, is het dieptepunt geweest en kan er weer gewerkt worden aan het vertrouwen. "Maar er moet nog veel gebeuren. Ik heb dat ook aan de medezeggenschapsraad verteld. Dat er pijnlijke beslissingen genomen moeten worden, is helaas een feit", zegt Tijhof.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: