Camera's opgehangen in Almelo om afvaldumping tegen te gaan

Op drie plaatsen in Almelo zijn gisteren en vandaag camera's opgehangen bij afvalcontainers. Het moet ervoor zorgen dat het afgelopen is met het illegaal dumpen van afval. Vanaf morgen begint de proef en zijn de eerste camera's in bedrijf.

De camera's zijn opgehangen bij winkelcentrum De Gors in de wijk Windmolenbroek, bij de Albert Heijn aan de Nieuwstraat en bij de ondergrondse container aan de P.C. Boutenstraat. Vanaf morgen maken de camera's bij De Gors ook daadwerkelijk opnames, de twee andere locaties volgen op korte termijn.

"Het cameratoezicht maakt het eenvoudiger om overtreders te registreren en te beboeten", stelt wethouder Eugène van Mierlo van Duurzaamheid. "Maar we hopen vooral dat inwoners er samen voor zorgen dat het opgeruimd is en blijft rond de milieuparkjes."


Proef van een jaar
De proef met camera’s duurt in eerste instantie één jaar. Twente Milieu houdt het effect bij. De gemeente controleert of illegale dump op andere locaties toeneemt, bijvoorbeeld in het buitengebied.

Naast de camera’s gaat de gemeente ook op andere manieren illegale afvaldump tegen. Er komen stickers bij milieupleinen te hangen waarop staat hoeveel minuten het kost om het afval naar het afvalbrengpunt aan de Turfkade te brengen. Inwoners kunnen daar per jaar 500 kilo afval gratis storten.

Drukmatten
Daarnaast werkt de gemeente aan de introductie van innovatieve drukmatten. Deze matten lichten rood op wanneer er afval geplaatst wordt náást een afvalpunt op een milieuplein. Verder knapt de gemeente de eerder geplaatste bloementuinen bij milieupleinen op.

De proef met cameratoezicht kost 30.000 euro. Dit wordt betaald uit de bijdrage van Nedvang via het afvalfonds voor het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval. Ook de kosten voor de andere maatregelen, eveneens circa 30.000 euro, financiert de gemeente uit deze bijdrage.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
almelo Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: