nieuws

Raalte zet in op kleinere zonneparken: "Vele kleintjes maken één grote"

Zonnepark Heeten
Zonnepark Heeten © RTV Oost
Het college van B&W van de gemeente Raalte heeft nieuwe richtlijnen voor zonneparken opgesteld. Er komen nu aparte richtlijnen voor zonneparken kleiner dan twee hectare en groter dan twee hectare. Hierbij heeft de gemeente de input van de inwoners meegenomen.
De meeste kansen ziet de gemeente voor kleinere zonneparken van minder dan twee hectare. "In het buitengebied is de benodigde capaciteit qua elektriciteitsnetwerk vaak al aanwezig, dit kan ingezet worden voor de energieopgave".

Stappenplan

Voor de aanleg van een zonnepark moet een stappenplan doorlopen worden. Die is voor een groot en klein zonnepark gelijk. Eerst moet er een dialoog met de omgeving aangegaan worden. Is de omvang en inpassing van het zonnepark passend bij de omgeving?
Een andere voorwaarde voor de aanleg van een zonnepark is dat minimaal 50 procent van de productie in eigendom komt van de lokale omgeving.
Is het zonnepark kleiner dan twee hectare, dan neemt het college van B&W een besluit. Is het zonnepark groter dan twee hectare dan moet de gemeenteraad het besluit nemen. Het onderscheid wordt gemaakt omdat een groter zonnepark meer impact heeft op omwonenden, landschap, natuur, landbouw, belangen van organisaties en overheden en het elektriciteitsnetwerk.

Onvoldoende capaciteit

Op dit moment liggen er zeven aanvragen voor de aanleg van grote zonneparken bij de gemeente. "Bottleneck is dat er vaak geen goede aansluitpunten zijn en te weinig capaciteit van Enexis is voor het transport van de elektriciteit", zegt wethouder Frank Niens. In buitengebieden liggen vaak dunnere kabels.
Eerder al waarschuwden Enexis en hoofdnetbeheerder Tennet voor capaciteitsproblemen in landelijke gebieden. Volgens Enexis zijn de netten in delen van Groningen en Drenthe vol. Gevolg is dat daar zonneweides niet kunnen worden aangesloten.
Een extra reden om in te zetten op kleinere zonneparken. "Wij raden aan ze te plaatsen aan de randen van het buitengebied of infrastructuur. Zo wordt het buitengebied het minst aangetast.", zegt wethouder Frank Niens.

Vele kleintjes maken één grote

Voor Raalte ligt er nog een hele opgave om aan de doelstelling, een afname van 49 procent CO2-uitstoot in 2030, te voldoen. "Op dit moment zitten we op 8 procent. Naast andere maatregelen hopen wij met kleinere zonneparken ons doel eerder te bereiken. Vele kleintjes maken één grote", zegt Niens.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.