nieuws

Loop je zaterdag de Zwolse Halve Marathon? Arne Mulder geeft 5 tips!

Ben jij zaterdag een van die duizenden lopers die mee gaat doen aan de Halve Marathon van Zwolle? Lees dan nog even deze 5 tips door van Arne Mulder. Hij won vorig jaar de 4 Engelse Mijl bij het evenement en verkende met RTV Oost deze week alvast het parcours. 

Tip 1: Let op voor het gevaarlijke begin

"Zorg ervoor dat je rustig aan de wedstrijd begint. Zeker in de eerste helft moet je gewoon nog normaal kunnen kletsen. Je begint snel te hard op dit parcours. De eerste paar meters gaan rechtdoor en daarna moet je door een tunnel die bergafwaarts gaat. Daar kan je heel erg in versnellen als je niet oppast."

Tip 2: Pak de sponsjes

"Pak altijd de sponsjes en sla de waterposten niet over. Zeker bij twijfel advisser ik om altijd stoppen. De toplopers doen daar niet aan mee, maar zeker als recreant zal ik het altijd aannemen. Soms is het warm, en dan is een sponsje heerlijk verkoelend. Ik doe het altijd even in mijn nek. Heerlijk!"

Tip 3: Vraag om aanmoedigingen!

"Support doet elke loper goed. Het kan je een enorme kick geven. Je kan je bekenden ook vragen om nog niet te vertellen waar ze gaan staan. Hierdoor ben je tijdens het lopen op zoek naar je familie en vrienden en ben je even lekker afgeleid. Dan hoef je ook niet zo op je lijf te letten."

Tip 4: Sla niet door met voeding

"Veel mensen denken dat je vlak voor het lopen nog een dikke bord pasta moet eten. Dikke onzin! Ga niet jezelf helemaal volstouwen voor de wedstrijd. Populair zijn die pastaparty's, ik zou ze lekker overslaan. Hetzelfde geldt eigenlijk voor al die energiegelletjes, zeker als je ze niet gewend bent, zou ik ze lekker overslaan. Op de dag van de halve marathon moet je rustig aan doen met eten en niet te vezelrijk. Ik eet een paar uur voor de wedstrijd een paar witte boterhammen met jam en dat is echt voldoende."
Tip 5: Kleed je luchtig aan
"Trek niet meer aan dan een korte broek en een shirt. Volgens de laatste voorspellingen kan het wat broeierig worden met zwetig weer. Iedereen kan prima in een t-shirt of korte broek lopen. Kleed jezelf niet te warm aan. Je lijf moet keihard werken om koel te blijven en dat wordt lastig als je meer kleren aan hebt. Wil je toch die warme trui mee om 's avonds het terras op te gaan? Maak gebruik van de tassenafgifte. Jouw tas met warme kleding krijg je na afloop bij de finish terug na het tonen van jouw startnummer."
De Scania Halve Marathon Zwolle is zaterdag live te zien op RTV Oost. De uitzending begint om 19:45 uur. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.