nieuws

Vier aanhoudingen voor omvangrijke mestfraude in omgeving Zwolle

Omvangrijke mestfraude in omgeving Zwolle
Omvangrijke mestfraude in omgeving Zwolle © RTV Oost
Vier mannen zijn gisteren aangehouden omdat ze werken voor een tussenpersoon uit de omgeving Zwolle die fraude met mest faciliteerde bij tientallen boeren. De politie en de NVWA hebben twee bedrijfspanden in de omgeving van Zwolle en een woning doorzocht en de administratie in beslag genomen.
Het bedrijf is een geregistreerde tussenpersoon die meststoffen verhandelt, vervoert en opslaat. Het bedrijf heeft honderden boeren als klant.
Het vermoeden is dat de verdachten boeren die te veel dierlijke meststoffen produceerden, hielpen met frauderen door deze mest alleen op papier af te laten voeren. Hierdoor konden deze boeren meer mest op hun eigen bedrijf toepassen dan er officieel was toegestaan.
Het bedrijf zou valse vervoersdocumenten en facturen hebben opgemaakt om de mestadministratie kloppend te maken. De gebruiksnormen van de boeren werden zo 'op papier' niet overschreden.

Afval
Daarnaast wordt het bedrijf verdacht van het afgeven van afvalwater, afkomstig van verwerkingsbedrijven van uien en groenten, aan ontvangers die deze afvalstoffen niet mochten ontvangen. Ook hier werden vermoedelijk valse documenten opgemaakt. Op de vervoersdocumenten leek het of het afvalwater naar een biogasinstallatie zou gaan.

Tot slot is het vermoeden dat het bedrijf mest afkomstig van verschillende dieren en digestaat (een product dat afkomstig is uit covergisters) op papier 'omkat' naar 'mest van vleesvarkens'. Dit doen verdachten vermoedelijk om een financieel voordeel te halen, omdat de laatste mest meer oplevert dan de overige mest. Door het niet naleven van de regels is de hoeveelheid fosfaat en nitraat uit dierlijke meststoffen niet meer inzichtelijk.
Hoeveel de tussenpersoon met de fraude verdiend heeft is onderwerp van onderzoek.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.