Boodschappen doen bij de boer? Deze mensen in Broekland doen dat

Begin 2017 begonnen tien Broeklanders met de voedselcoöperatie 'de Autark'. Het doel? Hun boodschappen zo veel mogelijk uit de buurt halen, direct van de boer.

Iedere week kunnen leden producten bestellen op de website van de coöperatie. Op een vaste dag in de week maakt één persoon een rondje langs de boeren (makers) om het voedsel te verzamelen. Eenmaal terug in het dorp verdelen ze het dan onder de opmakers.

"Het lekkerste komt hier gewoon uit de buurt"

Deze keer is Ralph Mulders aan de beurt om alle producten te verzamelen. "We gaan eerst de groente ophalen, daarna het vlees. Ik breng het allemaal naar één punt. Daar komt iedereen hun boodschappen ophalen."

Om 14.00 uur is het zover. Ralph is nog maar net klaar met het klaarmaken van de kratten voor de opmakers en de eerste 'klanten' komen al binnen. "Het is misschien wel wat duurder soms, maar ik gun de boeren de marge wel in plaats van de supermarkt."

Nooit meer naar de supermarkt?

Dat is niet helemaal mogelijk volgens Mulders. "Er zijn altijd producten die je in de supermarkt moet halen, zoals schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld. We zijn ook bezig om ons eigen Autark bier te brouwen. Dan hoef je voor bier ook niet meer naar de supermarkt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: