Overijsselse gemeenten in 5 jaar bijna 12 miljoen euro kwijt aan wachtgeld

Gemeenten in Overijssel waren de afgelopen vijf jaar bijna twaalf miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Het landelijk gemiddelde is volgens het onderzoek per provincie 10,5 miljoen euro.

In Overijssel kregen de afgelopen vijf jaar 225 wethouders een wachtgelduitkering. De gemeenten Borne, Hardenberg, Ommen en Staphorst zijn niet meegenomen in de cijfers omdat zij geen cijfers verstrekt hebben aan EenVandaag.

Uitschieters

De gemeenten die gelijk opvallen zijn Steenwijkerland, Almelo en Hengelo. Hengelo heeft de twijfelachtige eer om koploper te zijn als het gaat om uitgegeven wachtgeld, met 1.197.107 euro verdeeld onder zes oud-bestuurders.

In Steenwijkerland gaat het om 1.011.615 euro, maar is er niet bekend onder hoeveel oud-bestuurders dit verdeeld is. Almelo gaf 1.075.371 euro wachtgeld en verdeelde dit onder negen oud-bestuurders.

tekst gaat verder onder de afbeelding

Machtswisseling

Op het moment dat een wethouder vertrekt, heeft diegene recht op een uitkering. Deze uitkering wordt door de gemeente betaald. In het eerste jaar krijgt een oud-wethouder tachtig procent van zijn laatst ontvangen vergoeding, inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Vanaf het tweede jaar gaat het om zeventig procent.

De uitkering duurt even lang als de periode die de wethouder heeft vervuld, maar geldt minimaal twee en maximaal drie jaar en twee maanden, mits de wethouder minimaal drie maanden in functie is geweest. Voor de wachtgelduitkering maakt het niet uit wat de reden van het aftreden was.

Een vertrokken wethouder heeft, voor het ontvangen van de 'uitkering', wel enkele verplichtingen. Zo moet hij actief werk zoeken en meewerken aan activiteiten die daarvoor bevorderlijk zijn. Een sollicitatieplicht dus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.