nieuws

Minister plaatst kanttekeningen bij Twentse controle van zorgbureaus

Kamerlid René Peters wilde van de minister opheldering over de Twentse controles op zorgbureaus
Kamerlid René Peters wilde van de minister opheldering over de Twentse controles op zorgbureaus © RTV Oost
Minister De Jonge plaatst kritische kanttekeningen bij de manier waarop in Twente de controle op zorgbureaus plaatsvindt. Bij twaalf van de veertien Twentse gemeenten krijgen zorgaanbieders in een aantal gevallen eerst een contract, waarna pas later een uitgebreidere screening plaatsvindt. De bewindsman vindt dat controle vooraf beter zou zijn.
De minister antwoordt dit op Kamervragen van CDA-parlementariër René Peters.

'Stoplichtmodel'
De gemeenten Almelo en Hof van Twente zijn bewust uit het samenwerkingsverband gestapt omdat zij zorgbureaus vooraf willen controleren. Bij de rest van de Twentse gemeenten wordt het zogenoemde barrièremodel toegepast, ook wel bekend als het ‘stoplichtmodel’. Bij groen is er niets aan de hand, bij oranje zijn er twijfels, bij rood blijkt er van alles mis.
Samen12 - het samenwerkingsverband van Twentse gemeenten op het gebied van onder meer zorg - stelt nu nader onderzoek in tegen 64 van de ruim 300 gecontracteerde bureaus die ‘rood’ kleurden.

'Eerst onderzoek afwachten'
De minister verbindt hier vooralsnog echter geen conclusies aan. Mogelijk deugen de zorgbureaus inderdaad niet, maar het kan volgens De Jonge ook zo zijn dat de criteria waaraan de zorgaanbieders moeten voldoen te scherp zijn neergezet. “Het onderzoek dat de komende tijd plaatsvindt naar de 64 bureaus die 'rood' scoren, zal dit duidelijk maken. Ik wil de uitkomsten van het onderzoek afwachten, alvorens conclusies te trekken over de werkwijze en integriteit van de partijen”, zo antwoordt de bewindsman.

'Rotte appels'
De Jonge antwoordt verder dat hij voorstander is van scherpe controles: “Geld voor de zorg moet besteed worden aan zorg en aan niets anders. Ik juich het dan ook zeer toe dat er door gemeenten wordt gecontroleerd om de ‘rotte appels’ te weren. De twaalf Twentse gemeenten geven hier met het stoplichtmodel invulling aan.”

'Vooraf controleren beter'
Tegelijk reageert hij op de vraag van CDA’er Peters of het beter is om vooraf te controleren met een volmondig “ja”.

Verder antwoordt de minister dat hij bereid is om via de de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en andere gemeentelijke samenwerkingsverbanden in gesprek te willen om de controles te verbeteren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.