nieuws

Overijssel wil zo snel mogelijk af van alle onbewaakte overwegen in de provincie

Onbewaakte overweg
Onbewaakte overweg © RTV Oost/Wouter de Wilde
Overijssel wil zo snel mogelijk af van alle onbewaakte overwegen in de provincie. Dat werd vandaag duidelijk op een landelijke bijeenkomst in Zwolle over onbewaakte spoorwegovergangen. De provincie wil daar ook financieel een steentje aan bijdragen.
In Overijssel is zeventien procent van de spoorwegovergangen onbewaakt. De gemeente Hof van Twente spant landelijk zelfs de kroon met twaalf onbewaakte spoorwegovergangen.

Geen haast

Eind vorig jaar bleek dat de gemeenten zelf niet zo'n haast hebben met het sluiten of veranderen van de onbewaakte overgangen. Ook zorgen bestuurlijke processen er nu soms nog voor dat de aanpak of het opheffen van onbeveiligde overwegen onnodig lang duurt. 
Doel van de bijeenkomst in Zwolle vandaag was dan ook het maken van snelheid in die aanpak. Tijdens de bijeenkomst is kennis gedeeld over het succesvol betrekken van belanghebbenden, zoals recreanten, in het proces en het wegnemen van juridische obstakels.

2023

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat alle onbewaakte overwegen in Nederland uiterlijk in 2023 zijn aangepakt of opgeheven. 
Onlangs stelde de staatssecretaris al een landelijk bemiddelaar aan die als belangrijkste opdracht heeft om bestuurlijke processen rondom onbewaakte overwegen waar nodig te versnellen. Spoorbeheerder ProRail heeft een directeur aangesteld die de aanpak hiervan coördineert.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.