Gemeenteraad Wierden is kritisch over afbouw Soweco

De gemeenteraad van Wierden is kritisch over de afbouw van Soweco oude stijl. De frictie- en ontmantelingskosten kunnen oplopen tot 15 miljoen euro. Voor Wierden betekent dat een kostenpost van om en nabij een miljoen euro.

Volgens wethouder Richard Kortenhoeven heeft Wierden weinig keus: Almelo, Rijssen-Holten en Hellendoorn stappen uit de gemeenschappelijke regeling. "Dan moet je als kleine gemeente wel mee. En het biedt ook kansen."

Bij dat laatste zet fractievoorzitter Kees van Dijk (CU) vraagtekens. "Waarom denkt u dat u het beter weet dan de directie, de Raad van Commissarissen en de OR van Soweco? Heeft de gemeente wel de deskundigheid en de professionaliteit in huis om het allemaal zelf te doen?"

Van Dijk maakt zich niet alleen zorgen over de doelgroep. Ook is hij niet gerust op de financiële financiële consequenties voor de gemeente. Hij legt een link met het sociaal domein: hij wijst er op dat de decentralisatie van rijkstaken naar de gemeentes niet echt een succes is "en dat voedt mijn vertrouwen niet." 

gemeenteraad Wierden kritisch over afbouw Soweco

Een enkel scenario

Martin Braamhaar (CDA) ergerde zich aan het feit dat er maar een enkel scenario voorligt waarover de gemeenteraad kan beslissen. Volgens wethouder Kortenhoeven wordt er binnen de Soweco gewerkt aan alternatieven. "Maar als die er niet zijn, kunnen wij ze u ook niet voorleggen."

Miriam Doeschot maakte namens de OR van Soweco gebruik van het meespreekrecht. Dat heeft ze tot nu toe bij alle betrokken gemeentes gedaan. Ook dit keer had ze een grote schare medewerkers van Soweco meegebracht. "We moeten het protesteren een beetje in goede banen leiden. doen we dat niet, dan staan ze hier allemaal." Ze wees erop dat de gemeenteraad van Tubbergen wethouder De Witte had opgedragen het besluit te heroverwegen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: