Brand bij oude basisschool Giethoorn vlak na besluit over locatie nieuwe school

In een pand naast De Zuiderbasisschool in Giethoorn is brand uitgebroken. Het gebouw, d' Olde Skoele, was voorheen onderdeel van de school, maar staat al jaren leeg. De brand is opmerkelijk, omdat het bestemmingsplan voor de nieuwe school vanavond werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

De politie heeft de omgeving afgezet met linten en onderzoekt of de brand is aangestoken. Er is sprake van een 'verdachte situatie', zegt de politie. Volgens een brandweerman zijn er sporen van inbraak. 

Is dit toeval of niet?

De brandweer van Giethoorn was toevallig in de buurt vanwege een oefening, en kon daardoor snel ingrijpen. Ook brandweerlieden van Steenwijk en Vollenhove zijn uitgerukt voor de brand, die inmiddels onder controle is. 

Het pand d'Olde Skoele is eigendom van het vlakbij gelegen café-restaurant De Grachthof. 's Winters wordt het gebouw gebruikt voor opslag van bootjes, maar op dit moment staat het pand leeg. De schade is beperkt gebleven. 

De politie onderzoekt of de brand is aangestoken (Foto: Compact Media)
De politie onderzoekt of de brand is aangestoken (Foto: Compact Media)

Giethoorn heeft nu nog twee aparte basisscholen in de twee kernen, de Noorderschool en de Zuiderbasisschool. Beide scholen zijn te klein om zelfstandig te blijven en zitten in flink verouderde schoolgebouwtjes.

De plannen voor één moderne school zijn er al 20 jaar, maar het heeft lang geduurd voordat alle partijen het eens waren over de locatie. Vanavond werd eindelijk besloten dat de school net buiten de bebouwde kom van Giethoorn-Zuid komt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Giethoorn Kop van Overijssel Nieuws 112 nieuws
Deel dit artikel: