SP zit fout over deelname Van Hijum aan handelsmissie China maar vragen blijven

Niet Eddy Van Hijum maar alleen de Commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema, gaat mee met de handelsmissie die in augustus naar China vertrekt. Voor SP-Statenlid Harrie Broekhuijs blijven de vragen die hij had staan overeind. Hij vindt het vreemd dat het provinciebestuur vertegenwoordigd wordt bij de handelsmissie, terwijl gedeputeerde Van Hijum eerder waarschuwde voor het drijven van handel met China. 

Broekhuijs reageert verbaasd als hij hoort dat Van Hijum er niet bij zal zijn. Volgens een woordvoerder van de provincie gaat alleen Heidema naar China. Dat vindt Broekhuijs dan ook weer raar. Waarom gaat de Commissaris van de Koning wel mee op handelsmissie naar China als de gedeputeerde die economie en financiën in zijn portefeuille heeft niet gaat. 

SP-Statenlid Broekhuijs stelde vragen over de handelsmissie omdat hij de noodzaak niet ziet om ook als provincie mee te gaan met de handelsmissie. 

Daarnaast waarschuwde Van Hijum vorig jaar nog na terugkomst van een handelsmissie dat het gevaarlijk is om handel te drijven met China. Van Hijum zei dat vorig jaar september na een handelsmissie in China. Achteraf gaf hij aan dat we "minder naïef" moeten zijn. Volgens Van Hijum zijn de Chinezen uit op onze kennis en technologie, waardoor we onze concurrentiepositie verliezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: