Vijf oppositiepartijen doen niet mee aan debat Deventer Cultuurvisie vanwege geheimhouding

Een vijftal fracties in Deventer doet niet mee aan het geplande debat over de Cultuurvisie van de stad. Voor de raadsvergadering is er namelijk besloten geheimhouding te leggen op een dossier. En dat dossier is volgens de partijen 'essentieel voor de meningsvorming'.

In de Cultuurvisie staat in hoofdlijnen het cultuurbeleid van de gemeente. Voor de raadsvergadering bood de Deventer Schouwburg een petitie aan, omdat de visie tekort zou schieten.

Onmogelijk

De partijen VVD, Deventer Belang, Deventer Sociaal, Deventer Nu en Denk liepen weg bij het debat. Door geheimhouding te leggen op een dossier is het volgens de fracties onmogelijk om een zinvolle discussie te voeren over de Cultuurvisie. Er kan hierdoor namelijk niet 'vrij en transparant' worden gediscussieerd. 

Ook vinden de partijen dat de visie een breedgedragen fundament moet vormen voor het cultuurbeleid van de stad in de komende jaren, maar dat is het niet door de gedeeltelijke geheimhouding. 

Voorstel afgewezen

De fracties riepen het college en de coalitiepartijen op de vergadering over de Cultuurvisie uit te stellen tot na het opheffen van de eerder opgelegde geheimhouding. Dit voorstel werd afgewezen.

Andere partijen reageerden verbolgen op het vertrek van het grootste deel van de oppositie (allen de ChristenUnie bleef als oppositie wel aan het debat meedoen).

Schande

In de zaal werd 'schande' geroepen toen het vertrek uit de raadszaal kenbaar werd gemaakt. Met name GroenLinks raadslid Boswinkel maakte zich boos. Jan Schuring van D66 noemde het opstappen een schoffering van de aanwezige mensen uit de cultuursector op de publieke tribune. PvdA-er Jantine Sijbring voelde woede. "Weglopen van het debat is slecht voor de democratie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Cultuurvisie Nieuws
Deel dit artikel: