nieuws

Tbs geëist tegen Zwollenaar (34) die meisje vanaf haar negende stalkte

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Getty Images
Voor het jarenlang stalken van een inmiddels 17-jarig meisje uit Zuidlaren is tegen een 34-jarige Zwollenaar tbs met dwangverpleging geëist. De man werd verliefd op het meisje toen ze negen jaar oud was. Volgens de officier van justitie belaagt de man ook zijn ex-vrouw.
De Zwollenaar ontmoette het meisje op een camping bij Hardenberg. Hij werd verliefd op haar en valt sindsdien de familie lastig. De man zoekt op allerlei manieren contact met de 17-jarige. Hij stuurt brieven, valt haar via social media lastig en zoekt haar thuis op. 

De man stond op 5 februari opnieuw bij haar woning en werd opgepakt. Hij zit sindsdien vast. De Zwollenaar is twee keer eerder veroordeeld voor het stalken van het Drentse meisje. Zijn ex-vrouw klopte vanaf 2011 bij de politie in Hardenberg aan de deur. Met haar aangiftes werd niets gedaan. "Tot grote schaamte", zei de officier van justitie. 

'Ex-vrouw geterroriseerd'

Hij dreigde met het ontvoeren van hun dochter. De school draaide de deuren op slot zodra het kind in de klas zat. De ex-vrouw hoorde dat de Zwollenaar ook een meisje in Drenthe lastigviel en deed opnieuw aangifte. De ex-vrouw werd naar eigen zeggen vanaf januari 2015 tot oktober 2018 door de man 'geterroriseerd'.
"Ze worden hier stapelgek van. Dit maakt hen ziek. 'Houdt het nu nooit op?', vragen zij zich af", zei de rechter tegen de man. De verdachte zei dat hij nu inzag dat hij moest stoppen. Op eerdere zittingen zei hij over het meisje uit Zuidlaren: "Ze wordt vanzelf ouder, ik heb engelengeduld."

'Verliefdheid is over'

Nu zegt de man dat hij spijt heeft en wil stoppen. "De verliefde gevoelens zijn doodgebloed", zei hij. De man lijdt aan schizofrenie en heeft een drankprobleem. De psychologe achtte de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Zij adviseerde een opname in een psychiatrisch ziekenhuis, voor de duur van één jaar.

De officier vond een behandeling van één jaar te kort. Ook de nazorg vond ze te mager. Ze volgde dit advies niet op. "Daarvoor zijn de feiten te ernstig en te langdurig."

Meisje draagt alarmknop

De man is twee keer eerder veroordeeld voor het stalken van het meisje uit Zuidlaren. Het meisje draagt een alarmknop, waarmee ze direct contact heeft met de politie.

Beide slachtoffers willen maar één ding: met rust gelaten worden. Volgens zijn advocaat is de Zwollenaar ten prooi gevallen aan een geestesziekte die sterker was dan hijzelf. De 34-jarige schrok ook van wat hij heeft gedaan. Dat ziet hij nu wel in, zei de raadsman. Hij vond dat het OM te zwaar inzet door een tbs-maatregel te eisen.

De uitspraak is over twee weken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.