nieuws

Jubileum met bloemen voor Deventer klimaatstakers, maar einde actie in zicht

Twee reusachtige bloembakken markeren de plek waar vandaag exact een half jaar wordt gestaakt voor een beter klimaat. 
Klimaatstaker Jovanna van den Berg uit Olst ziet er de lol wel van in. "Het is toeval, maar wel hartstikke leuk dat juist op deze dag die bloembakken hier staan."

Goed gevoel

Een half jaar, in weer en wind, staat ze inmiddels iedere vrijdag voor het Deventer Stadhuis aan het Grote Kerkhof. Met vriendinnen, haar vader, kennissen en wildvreemden die de actie komen ondersteunen. "Het geeft een heel goed gevoel dat we dit al een half jaar hebben volgehouden, een enorm lange periode."
Iedere vrijdagochtend waren ze paraat, de klimaatstakers, ook wel klimaatmeisjes genoemd. Maar aan dat ritme lijkt een einde te komen. Jovanna: "Vanaf september ga ik naar de middelbare school in Zutphen. Dat is niet te combineren. De school vindt het niet goed dat ik lessen mis om te staken."

Wakker worden

Jammer, vindt ze. En ook haar vader had het graag anders gezien. "Maar laten we hopen dat anderen vanaf september een vervolg geven aan de actie. Of dat gaat lukken? Ik weet het niet. De jeugd in Deventer moet in dit verband nog een beetje wakker worden. Laat dit een wake-up-call zijn."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.