nieuws

Echte woning voor Markelose familie die in schuur woont nog ver weg

Uitspraak over bouw woning in Markelo over zes weken
Uitspraak over bouw woning in Markelo over zes weken © RTV Oost / Rogier van den Berg
Mag een familie uit Markelo na jarenlang bivakkeren in een schuur aan de Slagendijk daar nu eindelijk een woning bouwen? De Raad van State neemt zes weken de tijd om daar een antwoord op te geven, maar op de rechtszitting vandaag was duidelijk dat er sprake is van een juridisch complexe situatie.
Een varkenshouder, die een naastgelegen perceel bezit, ligt dwars. Als de woning voor het gezin doorgaat, zal zijn toekomstige varkenshouderij ernaast sterk in zijn bedrijfsvoering worden beperkt.
De gemeente Hof van Twente gaf hem in 2008 een milieuvergunning om aan de Slagendijk een varkenshouderij op te richten. Maar de bouwvergunning voor de varkenshouderij kwam er nooit. Dat wil de gemeente ook niet, omdat een varkenshouderij op die plek ongewenst is.
Er liggen woningen in de buurt en er waren plannen om een nabijgelegen zandwinning om te vormen tot recreatiegebied.

'Vergunning heeft waarde'

De voorzitter van de Raad van State constateerde vandaag dat de milieuvergunning op de achtergrond wel degelijk een dreigende rol speelt. "Die vergunning heeft een waarde", stelde advocaat Johan van Groningen namens de varkenshouder.
Daarmee doelt hij op een mogelijke schadeclaim als de varkenshouderij een vestiging aan de Slagendijk definitief kan vergeten. Dat komt dichtbij als de Raad het bestemmingsplan voor de nieuwe woning van het gezin op het naastgelegen perceel goedkeurt.
Een woordvoerster van de gemeente zegt dat de milieuvergunning destijds in 2008 niet kon worden geweigerd. Maar toen werd ook gezegd dat de kans op vestiging van de varkenshouderij aan de Slagendijk erg klein was.
Voor de Raad van State is nu de vraag of de milieuvergunning de bouw van de woning in de weg staat.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.