Suzanne uit Rijssen raakte in shock door eikenprocessierups: "Het scheelde niet veel"

Gelukkig kan ze het navertellen, maar het scheelde niet veel. Suzanne Mulder uit Rijssen raakte in shock door een allergische reactie, veroorzaakt door de eikenprocessierups. "Zonder snel handelen, was ik er misschien niet meer geweest."

Na een rondje wandelen met de hond vorige week ging het mis. Suzanne moest overgeven, kreeg een dikke tong en had het gevoel dat ze stikte. Ze wist dat ze allergisch was voor onder meer bijen en hommels, maar dit was nieuw voor haar.

Het bleek een zeer zeldzame anafylactische shock te zijn, een acute allergische reactie om lichaamsvreemde stoffen, in dit geval de haartjes van de processierupsen. 

Adrenaline-injectie 

"Mijn vriend was thuis", vertelt ze. "Die kon mij direct een adrenaline-injectie geven waardoor ik er weer bovenop kwam." Voor de rest kan ze het zich niet goed meer herinneren. Met spoed werd ze naar het ziekenhuis gebracht, waar ze werd behandeld. 

Suzanne wil dat de eikenbomen rondom haar huis worden gekapt. "Eentje is van de buren en de andere is van de gemeente. Die heeft de nesten al eerder weggezogen, maar de haartjes blijven vaak achter", vertelt ze. 

Nieuw middel

De gemeente Rijssen-Holten geeft aan hard te werken aan de bestrijding van de rups. Volgende week test de gemeente een nieuw middel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: