nieuws

Is dit hét wondermiddel tegen de eikenprocessierups?

Het heeft een zeer doordringende knoflooklucht en het ziet er uit als melk: het nieuwe wapen tegen de eikenprocessierups. Een bestrijdingsbedrijf uit Rouveen denkt hiermee dé oplossing tegen de jeuk veroorzakende beestjes te hebben. 
"Het is een samenstelling van natuurlijke plantvezels met een knoflook- en uienextract", vertelt Kristiaan van Reel van bestrijdingsbedrijf Van Reel BV. "We spuiten het op de rups en vervolgens komt er een soort coating om de rups heen die zorgt dat de haartjes niet weg kunnen", vertelt hij. 
Kristiaan van Reel
Kristiaan van Reel © RTV Oost

Volledig verteerd

Het plantenextract in het goedje trekt het vocht uit de rups en dan leggen ze binnen enkele minuten het loodje. "Binnen zes tot twaalf maanden zal het volledige nest verteren", legt Van Reel uit. 

Alternatief

Het is een alternatief voor andere middelen die schade toebrengen aan al het andere leven op en rond de eiken. Onder meer Xentari wordt nu veel gebruikt, maar die doodt ook andere insecten.
"Samen met een professor uit Wageningen hebben we geëxperimenteerd met alternatieven. Wij gebruikten eerst ook Xentari, maar daar hadden we geen goed gevoel over", vertelt Van Reel. 
De eikenprocessierups
De eikenprocessierups © RTV Oost

Wondermiddel?

Toch is het nog te vroeg om over een 'wondermiddel' te spreken, vindt hij. Onder meer omdat het nog in een testfase zit. "Wij zijn wel overtuigd dat het middel werkt, maar we moeten nog blijven doorontwikkelen."
Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoe het middel reageert op verschillende weersomstandigheden als harde regen, storm en extreme temperaturen. "Wat dat betreft is vandaag wel een mooie dag qua warmte", besluit hij lachend. 
Wat kun je doen als je last hebt van de eikenprocessierups?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.