Welk Enschedees monument verdient de Monumentenprijs 2019?

Dit jaar wordt de gemeentelijke Monumentenprijs van Enschede voor de derde keer uitgereikt. Mensen kunnen nú suggesties insturen die vallen onder het thema 'Plekken van plezier'.

Musea, parken, speeltuinen of sportclubs. Allerlei suggesties zijn mogelijk volgens organisator Matthijs Schaap. Zelfs mensen van buiten de stad mogen hun favoriete Enschedese monument insturen. "Nominaties mogen overal vandaan komen", zegt hij. De winnaar ontvangt een bedrag van 2500 euro.

Aandacht 

De prijs werd in 2013 voor het eerst uitgereikt. Enkele gemeenteraadsleden vonden dat er te weinig aandacht was voor de historie van de stad en wilden daar verandering in brengen. "Er zijn nog heel veel restanten van het textielverleden van Enschede, die geschiedenis is heel bijzonder", vertelt Schaap. 

Schaap, zelf woonachtig in Deventer en toen nog werkzaam voor de gemeente Enschede, werd drie jaar geleden gevraagd om de organisatie van de tweede editie op te pakken. "Zelf wist ik niet veel over de monumenten van Enschede, maar heb wel interesse voor historie. Toen ik er voor gevraagd werd en me erin ging verdiepen, gingen ook mijn ogen open."

Groeiende 

Tijdens de eerste editie, zes jaar geleden, kwamen er ongeveer dertig suggesties binnen. Villa Welna won destijds. Drie jaar later kon de organisatie al op zo'n zestig aanmeldingen rekenen. De prijs ging toen naar de West-Indiëschool. "We hopen dat die groei doorzet", zegt Schaap.

Heeft u een goede suggestie? U kunt deze, inclusief de locatie en een korte toelichting, mailen naar monumentenprijsenschede@kpnmail.nlInzenden kan tot en met zondag 7 juli.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Regio Enschede monument Nieuws
Deel dit artikel: