Vitens: als we nu niet zuinig zijn met drinkwater, hebben we straks een groot probleem

We moeten op hete dagen echt veel zuiniger zijn met drinkwater. Dat zegt waterbedrijf Vitens met het oog op de tropische dagen die eraan komen. Als we dat niet leren, dan hebben we over dertig jaar tientallen miljarden liters extra water nodig. En dat is er gewoonweg niet.

Op warme dagen wordt volgens Vitens zo'n veertig procent extra water verbruikt. Als dat een paar dagen duurt, kan de druk op de waterleiding wegvallen. Dat kan op lange termijn een groot tekort aan drinkwater veroorzaken.

Tijdens de warme zomer van vorig jaar kwam de bodem van de watervoorraad in zicht. Als de zomers vaker heel warm worden - periodes waarin dus veel meer water wordt gebruikt - zou Nederland in 2050 zo'n honderd miljard liter extra kraanwater nodig hebben. Dat is onmogelijk, zegt Vitens en daarom moeten mensen er nu al aan wennen om op hete dagen juist goed op het waterverbruik te letten.

Het waterbedrijf geeft ook een aantal tips: korter douchen (één minuut scheelt 2200 liter drinkwater per jaar), de kraan dicht laten bij het tandenpoetsen of de auto wassen in een wasstraat. Dat laatste levert zestig liter waterwinst op.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
vitens drinkwater Nieuws
Deel dit artikel: