Einde energieslurpende airco? Dit apparaat koelt gebouwen met geluidsgolven

SoundEnergy uit Enschede heeft een apparaat ontwikkeld dat gebouwen koelt met geluidsgolven. Na de zomer wordt de eerste 'geluidskoeler' in Nederland geplaatst, in Zwolle.

Het Enschedese technologiebedrijf SoundEnergy richt zich op het binnenklimaat van gebouwen. Paradepaardje is de THEAC-25, een apparaat dat warmte omzet in geluidsgolven, geluidsgolven die vervolgens omgezet kunnen worden in kou. In tegenstelling tot een airco zit er in de installatie van SoundEnergy geen Freon (gas) en verbruikt het nauwelijks energie.

Geluidsgolven

De alternatieve koelinstallatie is vooral interessant voor sectoren waar met hoge temperaturen wordt gewerkt zoals bakkerijen, glasblazerijen en gieterijen. Met (rest)warmte van bijvoorbeeld ovens wordt de installatie bijna (gratis) opgewarmd tot zo'n 160 graden.

Een proefopstelling van de THEAC-25 in een container

proefopstelling in een container (Foto: RTV Oost / Ruud Dilling)
proefopstelling in een container (Foto: RTV Oost / Ruud Dilling)

Na de zomer plaatst SoundEnergy haar eerste koelinstallatie in Nederland. Dat gebeurt op het nieuwe pand van koffiebrander Mocca d'Or in Zwolle. De koffiebranderij levert producten aan de horeca en koffie- thee speciaalzaken en zet flink in op verduurzaming. SoundEnergy heeft ook al een aantal installaties verkocht aan klanten in Mali en Dubai. 

Besparing

"Met onze installatie is, als vervanger van de energieslurpende airco, een besparing van veertig procent op de energierekening mogelijk", aldus directeur Herbert Berkhout. 

SoundEnergy koelt gebouwen met geluidsgolven (Foto: RTV Oost / Ruud Dilling)
SoundEnergy koelt gebouwen met geluidsgolven (Foto: RTV Oost / Ruud Dilling)

Berkhout verwacht veel van de geluidskoeling. "Tachtig procent van de wereldbevolking heeft behoefte aan verkoeling en slechts twintig procent aan warmte. Dit systeem verbruikt daarnaast nauwelijks energie en is nagenoeg overal inzetbaar."

SoundEnergy werd in 2013 opgericht en in 2015 won het bedrijf de Young Technology Award, een prijs die elk jaar wordt gegeven aan een snelgroeiend innovatief bedrijf. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede innovatie Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: