nieuws

Drie keer meer eikenprocessierupsen dan vorig jaar

Drie keer meer eikenprocessierupsen dan vorig jaar
Drie keer meer eikenprocessierupsen dan vorig jaar © RTV Oost
Het aantal eikenprocessierupsen in Nederland is verdriedubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, dat naar rupsen zocht in 20.000 bomen.
Opvallend is dat de rupsen nu ook op grote schaal in bossen met eikenbomen voorkomen, terwijl dat eerder nog niet het geval was. Dit komt mogelijk omdat de eikenprocessievlinders in de hete zomer van vorig jaar koelere plekken opzochten. 
De overlast van de eikenprocessierups is dit jaar uitzonderlijk groot, zegt bioloog Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De telefoon van het kenniscentrum staat roodgloeiend van de vragen over bestrijding van de rups en goede methodes tegen de jeukende bulten.

'Meer rupsen dan we kunnen bestrijden'

Ook in Overijssel worden gemeenten platgebeld door inwoners die helemaal klaar zijn met de rups. De gemeente Wierden liet vandaag weten dat er meer eikenprocessierupsen zijn dan ze kunnen bestrijden. Het duurt minstens twee weken voordat ze een nest kunnen laten verwijderen.  
Wat kun je doen als je last hebt van de jeukrups? 
Wat kun je doen als je last hebt van de eikenprocessierups?
"Het wordt tijd dat de bestrijding van de rups landelijk wordt gecoördineerd", vindt Van Vliet. "Dit probleem gaat niet meer weg. Dat heeft economische gevolgen, bijvoorbeeld voor campings en recreatiebedrijven. Er is onduidelijkheid over de voedselveiligheid, want brandharen komen ook op gewassen terecht. Maar betrokken ministeries en diensten geven er tot nu toe geen prioriteit aan."
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen zich tot op grote afstand van nesten verspreiden en blijven jaren actief.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.