nieuws

Zwolse kind- en educatieopleidingen gaan samenwerken: "De leerkracht wordt veelzijdiger"

De kind- en educatieopleidingen in Zwolle gaan samenwerken. Het doel is om zo de leerkrachten veelzijdiger op te leiden. Een soort kruisbestuiving van verschillende vakgebieden, met als doel een veelzijdige inzet van de leerkracht.
Het komt voor uit de behoefte van 'kindcentra'. Dat zijn multifunctionele basisscholen die naast onderwijs onder meer kinderopvang, pedagogische ondersteuning en naschoolse opvang verzorgen. Dus moeten de medewerkers van kindcentra ook kennis hebben van deze vakgebieden. 

Veelzijdiger inzetbaar

Daarom krijgen mbo en hbo-scholen in Zwolle anderhalf miljoen euro subsidie om meer met elkaar samen te werken. Pabostudenten gaan bijvoorbeeld opdrachten maken met kinderopvangstudenten en onderwijsassistenten in spe met jeugdzorgstudenten. Daardoor zijn ze binnen de kindcentra duurzamer en veelzijdiger inzetbaar. 

Vertrouwensband

Kindcentrum De Bolster in Raalte experimenteert al een tijdje met deze werkwijze. Student Sjanne Disselhorst ziet dat het effect heeft. "Ik ben gymdocent, maar ik sta ook als leerkrachtondersteuner bij de onderbouw."
"Ik zie de kinderen heel vaak waardoor ik weet wat ze in de klas doen en die kennis ook bijvoorbeeld bij de basisschool kan inzetten."
Sjanne Disselhorst
Sjanne Disselhorst © RTV Oost
Door een vertrouwensband met het kind en gezin op te bouwen, kunnen eventuele (taal)problemen al vroeg worden opgespoord, denkt directeur Jurgen Bruggeman.
"Er zijn gezinnen met meerdere hulpvragen en soms zijn er ook meerdere instanties bij betrokken. Niet vanwege het aantal problemen, maar meer vanwege het aantal hulpverleners. Wij willen dat terugbrengen naar één persoon. Die als de spin in het web cruciaal is."

Pilot

Het geld wordt dus besteed aan het ontwikkelen van een extra curriculum, maar ook voor het opzetten van een kenniscentrum. In september start de pilot. Zes opleidingen doen mee en veertien kindcentra zijn erbij betrokken. Als het een succes is, kan het breder en zelfs landelijk worden uitgerold. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.