nieuws

Minder rechtszaken in Overijssel door tekort aan rechters

De rechtbank in Zwolle
De rechtbank in Zwolle © RTV Oost / Rob Vorkink
De rechtbank Overijssel kan vanwege een tekort aan rechters minder rechtszaken houden dan is afgesproken met het Openbaar Ministerie Oost-Nederland (OM). Het OM maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.
De rechtbank en het OM spreken elk jaar af hoeveel rechtszaken er kunnen worden gehouden. Op basis daarvan plant het OM zittingen in. Onlangs heeft de rechtbank laten weten zich niet aan die afspraak te kunnen houden. "We kunnen ongeveer 3,5 procent van het aantal zittingsdagen niet vullen", zegt een woordvoerder van de rechtbank Overijssel.

'Zaken complexer'

Er zijn volgens hem onvoldoende rechters om de groei van het aantal strafzaken op te kunnen vangen. "Bovendien is de laatste jaren niet alleen het aantal strafzittingen toegenomen, veel zaken zijn ook complexer geworden", aldus de woordvoerder. "Er zijn meer grotere zaken die meerdere dagen duren, met meerdere verdachten en slachtoffers en hun advocaten."

OM maakt zich zorgen

Het OM in Oost Nederland ondervindt de gevolgen van het capaciteitsgebrek bij de rechtbanken Overijssel en ook Gelderland. Dat baart de leiding van het arrondissementsparket Oost-Nederland zorgen. "Deze zorgen zijn onderwerp van gesprek in het reguliere overleg met de rechtbanken", aldus een zegsvrouw van het OM. "In deze gesprekken komt ook de prioritering van zaken aan de orde."
De rechtbankwoordvoerder legt uit dat rechtszaken waarbij verdachten vast zitten, zaken met zwaardere maatschappelijke impact en zaken waarbij jeugdigen zijn betrokken voorrang krijgen. "We doen er alles aan om ook andere zaken zo snel mogelijk te plannen en af te handelen. Uiteraard in overleg met het OM."

Tekort terugbrengen

Ondertussen werkt de rechtbank Overijssel er hard aan het tekort aan rechters zo snel mogelijk terug te brengen. "Recent zijn zeven ervaren rechters vanuit andere gerechten bij ons in dienst getreden. Daarnaast hebben we dertien rechters in opleiding. Zo’n opleiding duurt tussen de vijftien maanden en vier jaar. Het tekort wordt dus geleidelijk opgelost”, besluit de woordvoerder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.