nieuws

VVD wil opheldering over prijzenpot Zwolse Halve Marathon: vrouwen worden gediscrimineerd

Halve Marathon Zwolle 2016
Halve Marathon Zwolle 2016 © Peter de Haan
De VVD Overijssel vindt de prijzenpot van de Zwolse Halve Marathon niet eerlijk verdeeld. "Mannen krijgen een veel hoger geldbedrag dan vrouwen", zegt fractievoorzitter Regien Courtz. De partij heeft daarom opheldering gevraagd bij de provincie, die het evenement sponsort.
Zo’n 8.500 atleten liepen op 15 juni door de binnenstad van Zwolle voor de wedstrijd. VVD’er Courtz is op zich erg enthousiast over het evenement, alleen viel het haar wel op dat de mannelijke nummers 1,2 en 3 een hoger bedrag wonnen dan de vrouwen met een podiumplaats. "Er zou toch geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen mannen en vrouwen?", vroeg ze vandaag aan gedeputeerde Eddy van Hijum.
Die antwoordde dat hem het verschil ook al was opgevallen. "Ik heb de prijzen zelf mogen uitreiken en was ook verbaasd over de verschillende bedragen. Ook op sociale media waren mensen kritisch."

Aannemelijke verklaring

"Toch is er wel een aannemelijke verklaring", legt Van Hijum uit. "Er is namelijk nog een derde klassement: de personen die als eerste over de finish komen. Die krijgen een bonus van vijfhonderd euro. En dit jaar waren dat toevallig alleen maar mannen, maar soms zitten daar ook zeker vrouwen tussen."
Omdat de verdeling van het prijzengeld onduidelijkheid veroorzaakt, heeft de organisatie van de Zwolse Halve Marathon volgens Van Hijum besloten om dit bij volgende edities op een andere manier te doen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.