nieuws

Hengeloërs kweken hennep om schulden af te lossen

Hengeloërs kweekten hennep om onder schulden uit te komen
Hengeloërs kweekten hennep om onder schulden uit te komen © RTV Oost
Beiden zaten diep in de schulden en zagen het als prima oplossing: hennep kweken. Twee Hengeloërs stonden vanwege dat delict vandaag voor de rechtbank. In totaal hadden ze zo'n twaalfhonderd wietplanten in drie huizen staan. Ze hebben volgens het OM meerdere keren geoogst en daar flink geld mee verdiend.
Ze liepen halverwege 2016 tegen de lamp. Na een melding bij de politie dat er hennep werd geoogst in een huis aan de Hengelose Gerard Doustraat, gingen agenten ernaartoe. Ze roken een wietgeur en zagen drie mensen naar buiten komen waarvan het vermoeden bestond dat ze bewijs wilden laten verdwijnen. Toen agenten naar binnen gingen, troffen ze een plantage aan met tweehonderd planten. Op zolder hingen henneptoppen te drogen. Verder stond er een aantal plastic bakken met henneptoppen.

Meerdere kwekerijen

De drie zouden net zijn begonnen met knippen van de toppen, toen de politie voor de deur stond. Eén van hen ontkent dat, hij zegt op het verkeerde moment daar te zijn geweest en deze man stond dan ook vandaag niet voor de rechtbank. De andere twee geven toe betrokken te zijn geweest bij de kweek. Ook in twee andere huizen hadden ze een kwekerij. Aan de Noordelijke Esweg waren net ruim driehonderd planten geoogst. Aan het afval te zien, was er volgens justitie daarvoor ook al twee keer een opbrengst geweest.
In een huis aan de Charlotte Kohlerstraat werden ook ruim driehonderd planten aangetroffen en ook nog eens 465 hennepstekken. De huurder zegt twee keer eerder te hebben geoogst en daar 27.000 euro voor te hebben gekregen. "Het viel nog niet mee hoor. Ik had op Google gezocht hoe dat moest, hennep kweken. Ik dacht hoe moeilijk kan het zijn? Maar dat viel nog best tegen."

Ongure types

De vraag van de rechtbank was hoe de Hengeloërs het geld bij elkaar hadden gekregen om dergelijke plantages op te bouwen. De één zegt er een vrijgekomen oude spaarhypotheek voor te hebben gebruikt. De ander zegt geld geleend te hebben van 'nogal ongure types'. Tegen woekerrentes kon hij het benodigde bedrag lenen. "Maar vervolgens kwamen ze telkens heel dreigend aan de deur, ook bij mijn ex en ouders. Ze wisten zelfs waar mijn kinderen op school zaten en dreigden daarmee." Inmiddels heeft hij het bedrag terugbetaald, zegt hij.

Criminele winst

In het huis van deze laatste Hengeloër werden ook wapens gevonden, waaronder een 9mm pistool. Bij de politie verklaarde hij daarover dat hij zijn gezin wilde beschermen. Tegen de drie verdachten, inclusief de vermeende knipper, zijn taakstraffen geëist van 56 tot 120 uur. De twee bekennende Hengeloërs moeten van justitie samen meer dan een ton aan euro's aan criminele winst terugbetalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.