nieuws

Weblog: Zomerexpo De Fundatie, Europa door het oog van kunstenaars

Zomerexpo in De Fundatie
In deze hallen van Stork is de 2019 Zomerexpo van De Fundatie ontstaan. Er zijn 4000 foto's ingebracht van kunstwerken, er zijn er uiteindelijk 250 gekozen. Iedereen kan zich aanmelden, maar de naam van de kunstenaar telt niet. De jury kiest op het oog en met het hart: Europa door het oog van 250 kunstenaars. Het werk is te zien in Kasteel het Nijenhuis in Wijhe en in de Fundatie in Zwolle.
Zomerexpo in De Fundatie
Zomerexpo in De Fundatie © RTV Oost
Carlien Oudes organiseert de Zomerexpo. Vanaf de ontvangst van de eerste foto's tot en met het plaatsen van het werk op beide locaties. Ze vertelt me welke onderwerpen en thema's ze zag komen bovendrijven: van May tot aardappel, van kikker tot prikkeldraad. Ze zegt "..hier moet de kunst weer voor zichzelf spreken". Dat is mooi. Dat vind ik een fijn fenomeen. Dat je gewoon gaat zitten. Kijken en er iets van vindt. Of niet. Want dat is ook goed. 
Zomerexpo in De Fundatie
Zomerexpo in De Fundatie © RTV Oost
Dit weekend wandel ik met Carlien en Ralph Keuning langs de gekozen kunstwerken. In de hallen van Stork en in de Fundatie. Het is een aflevering in twee delen. Museumdirecteur Ralph Keuning mocht niet kiezen. “Europa staat ter discussie. Het is een werelddeel in verwarring, waar je wel of niet bij wilt horen. Met de Europese verkiezingen voor de deur, was het juist nu interessant om kunstenaars te vragen om na te denken over Europa en hierop te reflecteren in hun werk.” beschrijft Ralph Keuning zelf. Hij is een liefhebber van propagandakunst. Natuurlijk weer om een heel andere reden dan je zou vermoeden.. 
Je ziet de zomer expo dit weekend op rtvoost.nl/cultuur en zondag op TV Oost in OverUIT de Kunst om 11.20, 12.20, 14.20, 16.20, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.
Inga Tjapkes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.