nieuws

Personeel Overijsselse kleinmetaal houdt 'waarschuwingsstaking'

In heel Nederland wordt vandaag vanaf zeven uur vanmorgen gestaakt bij bedrijven in de 'kleinmetaal' voor een nieuwe cao. 'Kleinmetaal' is het begrip waarbij bedrijven in metaal en techniek worden bedoeld met niet meer dan zo'n tachtig medewerkers.
Toeleverancier in de 'automotive' Power-Packer in Oldenzaal, installateur Geas in Enschede en installateur Unica met onder meer een vestiging in Zwolle zijn voorbeelden van bedrijven waarvan een deel van het personeel vandaag meedoet aan de 24-uurs-staking. De bonden noemen het een 'waarschuwingsstaking', bedoeld om werkgevers weer aan tafel te krijgen voor de besprekingen voor een nieuwe CAO. 
300.000 werknemers wachten op nieuwe cao
De cao Metaal & Techniek geldt voor ruim 300.000 medewerkers in heel Nederland uit de installatiebranche, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid. De afgelopen periode zijn er al vijf onderhandelingsrondes geweest waarbij het laatste gesprek maar liefst 33 uur duurde. 

Ook Rutte en Knot willen loonsverhoging

De bonden eisen onder  meer vijf procent loonsverhoging, een zogeheten 'generatiepact', vast werk voor jongeren, meer 'seniorendagen' en een regeling voor vervroegde uittreding. Qua loonsverhoging hebben de bonden belangrijke steun; eerder al hebben onder meer Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank, en premier Mark Rutte zich uitgesproken voor meer loonsverhoging in het algemeen. Volgens hen is loonsverhoging goed voor de economie en daarnaast zijn de verschillen tussen de top van het bedrijfsleven en 'het gewone personeel' te groot geworden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.