nieuws

Aantal drugsdumpingen plotseling sterk afgenomen in Overijssel

Aantal drugsdumpingen plotseling sterk afgenomen in Overijssel
Aantal drugsdumpingen plotseling sterk afgenomen in Overijssel © News United / Jack Huygens
In Overijssel is dit jaar slecht één keer synthetisch drugsafval gevonden in de natuur. En dat is een stuk minder dan vorig jaar, toen waren er in dezelfde periode zes dumpingen. De politie kan de plotselinge daling niet verklaren; er is al tien jaar lang sprake van een stijging in Oost-Nederland.
"We denken niet dat de productie is afgenomen", zegt politiewoordvoerder Nanda Redder. "Het is lastig om een goede verklaring te geven, er kunnen verschillende redenen zijn."

Loods in Voorthuizen

Zo zou het kunnen dat criminelen voorzichtiger zijn geworden, na alle aandacht voor het probleem. Redder wijst op de loods die gisterochtend werd ontdekt in het Gelderse Voorthuizen.
Daar stond maar liefst vijfduizend liter drugsafval, een van de grootste vondsten van drugsafval ooit in Nederland. "Mogelijk zoeken ze alternatieven", legt Redder uit.
Tekst gaat verder onder de Tweet
Maar het zou ook kunnen dat criminelen een nieuwe productiemethode hebben, waarbij minder afval ontstaat. "We kunnen het op dit moment gewoon niet met zekerheid zeggen."
Het aantal dumpingen neemt al tien jaar enorm toe in Gelderland en Overijssel, zei de verantwoordelijk rechercheur van de politie vorig jaar. De eindejaarscijfers van dat jaar bevestigen dat: in 2016 waren er 25 dumpingen, in 2017 waren het er 44 en vorig jaar 55.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.