nieuws

Hart voor Zwolle helpt 600 kwetsbare en eenzame inwoners

Stichting Hart voor Zwolle heeft in vijf jaar tijd zo'n zeshonderd hulpvragen beantwoord. Het gaat om kwetsbare Zwollenaren die eenzaam zijn, zoals ouderen, vluchtelingen of gehandicapten. Via de stichting kregen zij een jongere toegewezen om samen leuke dingen te doen.
De afgelopen vijf jaar hebben zo'n vijfhonderd jongeren zich op die manier als vrijwilliger ingezet. Wekelijks investeren ze een paar uur om kwetsbare en eenzame Zwollenaren te helpen. Ze gaan bijvoorbeeld samen met ouderen boodschappen doen of gezellig koffie drinken.
Andere jongeren zijn gaan sporten met verstandelijk beperkte leeftijdsgenoten. Ook wordt er op die manier hulp geboden aan vluchtelingen die hier geen familie of vrienden hebben en daarom dreigen te vereenzamen.

Eenzame ouderen

Vooral eenzaamheid onder ouderen is een toenemend probleem zegt Ard ten Brinke, één van de oprichters van Hart voor Zwolle. Deze eenzaamheid ontstaat onder meer omdat ze familieleden en vrienden verliezen. Dat er de afgelopen jaren zo'n zeshonderd hulpvragen zijn beantwoord noemt hij niet zo zeer zorgelijk, maar juist heel mooi dat er jongeren zijn die klaar staan om deze mensen te helpen.

Aandacht

Ard is ervan overtuigd dat er genoeg jongeren zijn die wekelijks tijd vrij kunnen maken om bij een oudere langs te gaan. Hij verwacht dat zijn stichting de komende jaren nog veel meer hulpvragen krijgt maar ook kan beantwoorden. Dat gaat vooral lukken als het probleem over eenzaamheid bij hun goed onder de aandacht wordt gebracht. Jongeren zullen zich meer bewust zijn van het probleem over eenzaamheid bij ouderen.

Waardering

Als waardering werd er vrijdagavond een barbecuefeest georganiseerd voor de vrijwilligers en hun maatjes aan wie ze steun geven. Dat was op het terrein van voetbalvereniging Edon in Zwolle. Hart voor Zwolle noemt dit een ontmoetingsfeest omdat vrijwilligers en hun maatjes op die manier met elkaar in contact kunnen komen.
Op dit moment zijn er zo'n 150 jongeren die zich wekelijks inzetten voor een kwetsbare Zwollenaar. Ongeveer de helft daarvan was met hun maatje aanwezig op het feest.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.