nieuws

PvdA Hengelo wil beter financieel toezicht op zorgbedrijven met hoog winstpercentage

Hoge winsten in de zorg
Hoge winsten in de zorg © RTV Oost
De raadsfractie van de PvdA Hengelo stelt dat de gemeente beter financieel toezicht moet gaan houden op het reilen en zeilen van zorgbedrijven. Dat is de gemeente verplicht aan de Hengelose belastingbetalers, aldus PvdA-fractievoorzitter Marie-Jose Luttikholt.
Het raadslid trekt aan de bel naar aanleiding van een onderzoek van onder meer Follow the Money op basis van gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daaruit blijkt dat 97 zorgbedrijven in 2017 ruim 50 miljoen euro winst maakten. Dat is ruim 20 procent van de omzet, waar binnen de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg hooguit enkele procenten winstmarge gebruikelijk zijn.
Op de lijst van zorgbedrijven met hoge winstpercentages staat ook Arbe Dienstverlening uit Hengelo, met 19,1 procent winst.

Niet meer dan tien procent winst

De PvdA staat op het standpunt dat zorgaanbieders met winstpercentages boven de tien procent niet thuishoren in de rij van zorgaanbieders met wie de gemeente een contract afsluit. Het gaat immers om winsten die gemaakt worden met gemeenschapsgeld, verzekeringspremies,  persoonsgebonden budgetten en geld uit WMO-regelingen.
De PvdA wil weten van burgemeester en wethouders of er meer zorgaanbieders waarmee de gemeente een contract heeft die hoge winstpercentages behalen. Als dat niet bekend is dan wordt het tijd volgens Luttikholt om de jaarrekeningen van de zorginstellingen tegen het licht te houden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.