Proef met extra sportles voor talentvolle kinderen in Zwolle

Het bewegingsniveau van kinderen is de afgelopen dertig jaar gedaald, ook al zijn er nog veel kinderen met het zogeheten 'motoriek talent'. In Zwolle is daarom een pilot van start gegaan waarin talentvolle kinderen extra sportlessen krijgen op een hoger niveau. "Denk aan een soort plusklas gym", zegt talentregisseur Arno de Swart.

"We bieden excellente bewegers sportlessen aan op een hoger niveau dan dat ze tijdens de reguliere gymlessen krijgen, waarbij ze hun vaardigheden kunnen doorontwikkelen." 

Screening

Het gaat om kinderen uit groep vijf die gescreend zijn. "We hebben bij alle leerlingen van de scholen die meededen aan de pilot een screening gedaan. Hierbij werd gekeken naar de motoriek van de kinderen. Uiteindelijk werden die resultaten vergeleken met een al bestaande database met daarin meer dan vijfhonderd leerlingen, waaruit bleek dat ongeveer twintig kinderen mee konden doen aan het excellente bewegingsprogramma."

De lessen worden aangeboden door 'toptrainers' van het Centre for Sports & Education van verschillende sporten. "We proberen alle aspecten van het sporten terug te laten komen en kiezen daar specifieke sporten bij zodat we het complete plaatje hebben", zegt buurtsportcoach Leontien Thewissen van SportService Zwolle. "De trainers vinden het heel erg leuk en merken dat deze kinderen alles heel snel oppakken."

Toekomstbeeld

Als de pilot slaagt, heeft De Swart al plannen. "Het ultieme doel is dat wij in heel Zwolle, maar misschien wel in de hele regio, verschillende beweegprogramma's kunnen aanbieden aan excellente bewegers waarbij we ze opleiden en het beste uit zichzelf laten halen."

"Wie weet komt er zelfs een topsporter uit, maar dat is in ieder geval nooit het doel. Al zou dat natuurlijk wel iets zijn waar we als regio trots op zouden zijn", sluit hij af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: