Raad van State zet vraagtekens bij weigering vergunning voor restaurant in Holten

De burgemeester van Rijssen-Holten, Arco Hofland, heeft mogelijk te gemakkelijk een drank- en exploitatievergunning geweigerd voor Grieks restaurant Parthenon in Holten.

De rechtbank Overijssel oordeelde al eerder dat de weigering onterecht was. De Raad van State zette vandaag ook flinke vraagtekens bij de weigering. De burgemeester ging in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Volgens de woordvoerders van Hofland is dat om een mogelijke schadeclaim van de restauranteigenaar te voorkomen. Zij zeiden ook dat de burgemeester terecht een advies van het bureau Bibob heeft gevolgd.

Hennepkwekerijen
Dat bureau onderzoekt het verleden van exploitanten van onder andere horecaondernemingen. De eigenaar van het Griekse restaurant was volgens het bureau Bibob in het verleden betrokken bij hennepkwekerijen en daar ook voor veroordeeld.


De burgemeester weigerde vervolgens een vergunning, omdat mogelijk crimineel geld is geïnvesteerd in het opzetten van het restaurant. De financiering van het restaurant was volgens de burgemeester ook duister.

Hard bewijs
De vraag voor de Raad van State is of Hofland wel voldoende hard bewijs heeft geleverd voor dubieuze investeringen door de restauranthouder. De restauranteigenaar zegt dat hij niets heeft verdiend aan de hennepkwekerij. Hij zou alleen als stroman hebben gehandeld.

"De kosten voor het restaurant zijn betaald door mijn opa en oma", verklaarde hij bij de Raad. Veel heeft het niet geholpen.

Schulden
Het pand aan de Burgemeester van de Borchstraat staat leeg, omdat de restauranteigenaar daar weg moest na een grote huurachterstand. Ook de belastingdienst heeft nog een flinke vordering.


De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Holten Reggestreek Nieuws
Deel dit artikel: