nieuws

Branden bij Twence zijn last voor de omgeving, wachten tot het misgaat

Het eerste wat hij doet als hij sirenes hoort die richting vuilverbrander rijden: "Kijken hoe de wind staat". Gerjan ter Mors heeft een paardenpension op een kleine kilometer van Twence af. Hij houdt zijn hart vast als het weer eens een keer misgaat: "De gevolgen voor ons bedrijf zijn niet te overzien."
Het afgelopen jaar zijn er meerdere branden geweest bij Twence, wisselend van grootte. Eind mei en vorig jaar op 30 juni waren de grootste branden, die gevolgen hadden voor zowel de omgeving als de afvalverwerking. 
Het trekt wel weer weg die rook, maar de gevolgen kunnen echt desastreus zijn.
Gerjan ter Mors
Voor Ter Mors betekent dat af en toe angstige momenten: "In juni vorig jaar was het een gigabrand, toen is de rook de westkant opgetrokken. Als het deze kant was opgegaan, dan was het een disaster geweest." 

Lees ook: Gebied van 5 kilometer verontreinigd met dioxine na brand bij Twence

Waar zit hem die schade dan in? "Omdat er bij een brand vaak dioxine vrijkomt, kunnen de paarden niet buiten blijven staan." En dat is nou juist waar het pension op pocht. De paarden die worden gestald bij het pension van Ter Mors, staan zoveel mogelijk buiten. "Als onze naam wordt aangetast, is dat niet in geld uit te drukken."

Meer doen

Doet Twence genoeg? Ter Mors vindt van niet: "Voor de buitenwereld misschien wel, maar als omstander heb ik daar mijn twijfels over. Iedere boer weet hoe je broei kunt voorkomen."
Twence heeft al eerder aangegeven broei nooit helemaal te kunnen voorkomen en dat snapt Ter Mors. Maar dan moeten er andere maatregelen genomen worden. "Of je moet de voorraad enorm beperken. Dat moeten wij ook met onze oogst. Die hoeveelheden bij Twence zijn gigantisch, misschien zouden ze daar iets aan moeten doen."
"Iedere boer weet hoe hij broei kan voorkomen"
"Iedere boer weet hoe hij broei kan voorkomen" © RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.