nieuws

Dalfsenaar Malik Azmani wordt vandaag geïnstalleerd in Europees Parlement

Dalfsenaar Malik Azmani (VVD) wordt vandaag geïnstalleerd in Europees Parlement
Dalfsenaar Malik Azmani (VVD) wordt vandaag geïnstalleerd in Europees Parlement © VVD
Een mooie dag voor VVD'er Malik Azmani uit Dalfsen: hij wordt vandaag geïnstalleerd in het Europees Parlement en verruilt daarmee Den Haag voor Brussel en Straatsburg. Azmani heeft slechts één Overijsselse collega in het Europees Parlement, namelijk Annie Schreijer-Pierik (CDA) uit Hengevelde.
Azmani was namens de VVD lijsttrekker bij de Europese verkiezingen afgelopen mei. De Dalfsenaar kreeg 365.155 stemmen, waarvan er 27.255 uit Overijssel kwamen. De meeste stemmen voor de politicus kwamen uit de provincie met de meeste kiesgerechtigden: Zuid-Holland (76.000).

Daadkracht

Vanmiddag worden alle 751 parlementariërs tegelijkertijd geïnstalleerd tijdens een toespraak. Daarna kan Azmani aan de slag op zijn nieuwe werkplek. "Ik vind dat de Europese Unie daadkracht moet gaan tonen. Op dit moment lopen sommige onderwerpen vast."
De politicus vervolgt: "Bijvoorbeeld onderwerpen als klimaat, en veiligheid en migratie. Vieze lucht beperkt zich niet tot de landsgrenzen. Dus wij kunnen wel ons best doen in Nederland, maar als Duitsland dat niet doet heeft het geen zin. Zo'n onderwerp moet Europees getrokken worden."
Maar behalve landelijke onderwerpen, wil Azmani zich ook gaan inzetten voor de provincie. "Bijvoorbeeld voor het uitdiepen van het Twentekanaal, dat kan niet zonder Europees geld. Ik wil als Overijsselaar die belangen versterken, zodat de economie groeit en we meer banen krijgen."

Enthousiast

Ondanks dat het drie uur en tien minuten rijden is vanuit Dalfsen naar Brussel en Straatsburg, heeft Azmani zin in zijn nieuwe baan. "Ik ben energiek en heb er bewust voor gekozen, maar dat reizen mag van mij wel afgelopen zijn. Dat kan je aan niemand uitleggen." Hij doelt hiermee op de omstreden reiskostenvergoedingen die Europarlementariërs krijgen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.