nieuws

Minister: 'Opening van Lelystad Airport in april 2020 niet langer haalbaar'

Minister: "Opening van Lelystad Airport in 2020 niet langer haalbaar"
Minister: "Opening van Lelystad Airport in 2020 niet langer haalbaar" © RTV Oost, Oscar Siep
De opening van Lelystad Airport moet opnieuw worden uitgesteld. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. Reden is de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) en de Europese Commissie, die het 'verhuisplan' van vluchten naar Lelystad nog niet heeft goedgekeurd. 
Van Nieuwenhuizen sprak vorig maand al haar zorgen uit over de uitspraak van de Raad van State. Hierin werd bepaald dat stikstof moet worden teruggedrongen in kwetsbare natuurgebieden, zoals de Weerribben en de Oostvaardersplassen. Deze natuurgebieden liggen vlak bij de luchthaven.  
In de brief schrijft van Nieuwenhuizen dat eerst moet worden uitgezocht wat de consequenties zijn van de uitspraak van de Raad. "Dit moet zorgvuldig gebeuren, juist om tot een goede oplossing te komen die recht doet aan de bescherming van Natura-2000 gebieden", zo staat in de brief.

Verhuisplan

En dan is er nog de Europese Commissie (EC), die eerst het 'verhuisplan' moet goedkeuren voordat de luchthaven open kan. Lelystad Airport moet namelijk als overloopluchthaven dienen van Schiphol. Maar het ministerie mag niet zomaar vluchten 'verhuizen' van Schiphol naar Lelystad, liet de EC weten. Dat is onder meer in strijd met de vrije markt. 
De komende periode wordt voortvarend doorgewerkt aan de voorbereidingen, met het doel om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen.
Van Nieuwenhuizen in de Kamerbrief
Het ministerie heeft inmiddels een nieuw plan ingediend, dat nog niet is goedgekeurd door Brussel. Tot die tijd kan het vliegveld in de polder niet open.
Al met al zijn er te veel hobbels op de weg, erkent de minister. "De komende periode wordt voortvarend doorgewerkt aan de voorbereidingen, waaronder een oplossing voor de PAS, met het doel om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen", zo besluit ze de brief. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.