Oldenzaal versus jeukrups: bestrijdingskosten lopen in de tonnen

Ja, de overlast van de jeukrups is dit jaar groter dan ooit. Maar de cijfers die de gemeente Oldenzaal nu voorlegt, suggereren een nieuw hoogtepunt (of dieptepunt?) in de strijd tegen het insect. Een tipje van de sluier: de totale kosten van de bestrijding zijn zo'n 100.000 - 150.000 euro. Oef.

De gemeente kreeg dit jaar al meer dan 700 meldingen van nesten, tegenover 211 meldingen over héél 2018. En dat terwijl de gemeente fors investeert in bestrijding.

Fulltime rupsen uit bomen zuigen

Begin juni werden vijf gemeentemedewerkers en zes externe krachten ingezet voor bestrijding. Dit bleek al snel niet voldoende, waarna de gemeente opnieuw zes mensen optrommelde. In totaal staan er nu zestien mensen acht uur per dag rupsen uit bomen te zuigen. 

Het heeft wel wat effect, meldt de gemeente. Ze krijgen langzaam grip op de plekken met de hoogste prioriteit, namelijk scholen, speelplekken en gezondheidscentra. Maar zolang er nog bomen staan met dertig nesten er in (ja, dat komt voor), is de gemeente nog lang niet van de rups verlost. 

De bestrijding van de jeukrups in Oldenzaal (in cijfers)

  • Er kwamen dit jaar tot nu toe 700 meldingen binnen.
  • Er werken dagelijks 16 mensen aan het uitroeien van de rups.
  • Zij zijn tot nu toe zo’n 1040 uur bezig geweest met bestrijding.
  • Kosten: 100.000 – 150.000 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
eikenprocessierups Noordoost-Twente Nieuws
Deel dit artikel: