nieuws

GGD onderzoekt psychosociale problemen bij boeren door veranderingen

GGD IJsselland onderzoekt psychosociale problemen bij boeren
GGD IJsselland onderzoekt psychosociale problemen bij boeren © iStock / Getty Images Plus/ StockSeller_ukr
GGD IJsselland wil van boeren weten of ze behoefte hebben aan psychosociale hulp. De gezondheidsdienst doet onderzoek naar problemen bij boeren omdat boeren veel grote veranderingen en tegenslagen te verwerken hebben gekregen.
'Dit heeft zijn weerslag op de boer zelf, maar ook op het gezin en de familie en op de directe omgeving zoals buren en betrokken organisaties. In de agrarische sector is het zoeken naar ondersteuning bij bedrijfsmatige ontwikkelingen gebruikelijk. Maar voor het inzetten van psychosociale ondersteuning is dit niet altijd het geval. En dat terwijl er al jaren signalen van zorg binnenkomen over de sociale en emotionele gevolgen van de economische problematiek voor boeren', laat de GGD IJsselland weten.
Ook sluit de reguliere hulpverlening volgens de GGD IJsselland vaak niet goed aan bij de wensen en behoeften van de boeren.

Advies

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Jorien Kuijk, die arts is en zich wil specialiseren tot arts maatschappij en gezondheid, en onderzoeker/epidemioloog Rilana Wessel. De uitkomsten verwerkt ze in een advies dat wordt gedeeld met verschillende partijen als de provincie en de gemeenten in Overijssel.
Deze zomer kunnen boeren zich aanmelden om mee te doen aan het onderzoek. In de maanden daarna loopt het onderzoek. "We behandelen de gesprekken en informatie vertrouwelijk", vertelt Kuijk. "Onderzoeksgegevens zullen niet terug te leiden zijn naar individuele boeren."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.