nieuws

Sloop oude vrieshallen in Zwolle is begonnen: 90 procent materialen wordt hergebruikt

De sloop van het oude pand van Frosty Food op bedrijventerrein Voorsterpoort in Zwolle is begonnen. Dat gebeurt voorzichtig want negentig procent van het pand wordt hergebruikt.
De grote koelloodsen staan al jaren leeg en moeten wijken voor een toegangsweg naar de plek waar de nieuwe WRZV-hallen worden gebouwd.

Hergebruik

Het pand is van de gemeente Zwolle, die stelde als voorwaarde voor dat sloop dat het circulair moet gaan. Daarbij worden zoveel mogelijk onderdelen van het pand hergebruikt. Dat kan zijn voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie van bestaande gebouwen.
Zo worden bijvoorbeeld de gevelplaten voorzichtig losgemaakt en weer opnieuw gemonteerd bij nieuwe loodsen. De betonnen vloeren worden in stukken gezaagd en hergebruikt in de wegenbouw. Ook de koelinstallaties krijgen een nieuwe plek.

Muurtransplantatie

Eén van de hallen wordt voor een groot deel opnieuw opgebouwd in Enschede. Daarbij wordt geprobeerd om delen van muren in zijn geheel te vervoeren. Dat is voor zover bekend nog niet eerder gebeurd. Aannemer Lagemaat Sloopwerken B.V. onderzoekt samen met TNO of dat kan en hoe dat kan.
De gemeente Zwolle heeft alle onderdelen van het pand al in kaart gebracht. Het is aan de aannemer om alles zo voorzichtig mogelijk te demonteren en weer te verkopen. Voor dit soort tweedehands bouwmaterialen bestaat er een speciale website waar de spullen te koop worden aangeboden.

Asbest

In het pand zit asbest. Dat zal eerst verwijderd moeten worden voordat het demonteren kan plaatsvinden. De aannemer verwacht dat het pand in oktober helemaal weg zal zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.