Opnieuw zorgbureau onder vuur: opheldering geëist over winsten Arbe in Hengelo

De PvdA in Hengelo eist van het gemeentebestuur opheldering over het zorgbureau Arbe Dienstverlening. De raadsfractie wil vooral weten hoe het kan dat de zorgorganisatie zoveel winst kan maken. De sociaal-democraten pleiten voor beter financieel toezicht op de zorgbedrijven waar Hengelo mee in zee gaat.

In Overijssel zijn de afgelopen tijd meerdere zorgbureaus in opspraak geraakt. Zo bracht RTV Oost de zaak aan het rollen rond het spraakmakende 'casino-zorgbureau' Victorie in Almelo, waarvan de directrice vermoedelijk meer dan een miljoen euro heeft vergokt.


De raadsfractie van de PvdA komt met vragen naar aanleiding van een gezamenlijke reportage over deze 'zorgcowboys' door het tv-programma Pointer en het onderzoeksplatform Follow the Money.

'Zorgcowboys'
In de tv-reportage werd uitgebreid aandacht besteed aan de zogenoemde zorgcowboys: gewiekste ondernemers die kans zien om grote sommen zorggeld binnen te hengelen.

Extreem hoge winst
In het programma werd de winst van Arbe becijferd op 19,1 procent: extreem hoog voor de zorgbranche. Experts hanteren tien procent als grens. Als er meer winst wordt geboekt, dan is er vaak iets vreemds aan de hand.

Onacceptabel
De PvdA wil van het Hengelose gemeentebestuur weten hoe het kan dat Arbe zoveel winst kan maken. De sociaal-democraten noemen het onacceptabel dat de gemeente Hengelo in zee gaat met een zorgaanbieder die meer dan tien procent winst behaalt.

Ook wil de PvdA weten hoe het college van B en W gaat optreden tegen zorgondernemers, die met gemeenschapsgeld meer dan tien procent winst weten te maken. Arbe is gespecialiseerd in onder meer psychiatrische en ambulante thuiszorg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hengelo Zorgonderzoek Nieuws
Deel dit artikel: