nieuws

Groot onderhoud spoor Zwolle; treinverkeer dit weekend helemaal plat

Groot onderhoud spoor Zwolle, treinverkeer ontregeld
Groot onderhoud spoor Zwolle, treinverkeer ontregeld © RTV Oost / Rogier van den Berg
Net als vorig jaar gaat het station Zwolle tijdelijk op slot. Er is dit weekend geen treinverkeer mogelijk vanwege groot onderhoud aan het spoor. Reizigers zijn aangewezen op de bus. Ook na het weekend zal er vijftien dagen sprake zijn van grote overlast, omdat het treinverkeer rond spoor knooppunt Zwolle grotendeels stil ligt.
Enkele tientallen kilometers spoorrail rond het station is aan vervanging toe. De loodzware oude spoordelen, die per stuk zo'n 15.000 tot 20.000 kilo wegen, worden de komende dagen verwijderd waarna de nieuwe spoordelen en wissels teruggeplaatst worden. Een pittige klus, die de nodig inzet van groot materieel en manuren vergt. Ook worden er een extra rangeer spoor aangelegd.
Groot onderhoud spoor Zwolle, treinverkeer ontregeld

Geen treinverkeer in het weekend

Komend weekend is de overlast het grootst. Dan rijden er helemaal geen treinen. De NS zorgt voor vervangende bussen. Vanaf maandag rijden er in diverse richtingen nog steeds geen treinen. Vanaf dinsdag 9 juli tot en met zaterdag 20 juli is Zwolle beperkt per trein bereikbaar. De overlast is dan het grootst tussen Zwolle en 't Harde en tussen Zwolle en Kampen, waar nog steeds geen treinverkeer mogelijk is. 
Vanaf dinsdag 23 juli zijn de werkzaamheden afgerond en zal het treinverkeer weer volgens normale dienstregeling gaan rijden.
De NS adviseert reizigers die toch op pad moeten om goed de NS-reisplanner te raadplegen.
Groot onderhoud spoor Zwolle, treinverkeer ontregeld
Op station 't Harde heeft ProRail een extra perron gebouwd om de overstap van trein naar bus gemakkelijker te maken. Op station Meppel staat tijdelijk een extra loopbrug.

Toekomstbestendig spoorknooppunt Zwolle

Naast de sporen worden de komende periode ook kabels en bovenleidingen rondom station Zwolle vernieuwd. De hele operatie is onderdeel van het Spoorplan Noord-Nederland, waarin tal van maatregelen worden genomen om het spoorknooppunt Zwolle toekomst bestendig te maken.
Door de aanleg van extra spoorlijnen, perrons, een nieuw busstation met busbrug, een nieuw rangeerterrein bij Windesheim en een spoorverdubbeling met dive-under net buiten Zwolle bij Herfte, worden de verbindingen naar het noorden aanzienlijk beter en die met de Randstad sneller. Noodzakelijk om de alsmaar groter wordende groep reizigers op termijn goed en snel te kunnen blijven bedienen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.