nieuws

Gedeputeerde Flevoland ziet mogelijkheid om stikstofuitstoot op de Veluwe te compenseren

De verhoudingen tussen de voor- en tegenstanders van Lelystad Airport staan na gisteravond weer op scherp. Minister Van Nieuwenhuizen maakte bekend de opening van het vliegveld uit te stellen, vooral omdat van de Raad van State de extra uitstof van stikstof door vliegtuigen gecompenseerd moet worden. De minister onderzoekt hoe dat moet gebeuren. Tegenstanders zijn blij met het uitstel, maar voorstanders van het vliegveld komen meteen met oplossingen.
In een interview met Omroep Flevoland vertelt gedeputeerde Jan de Reus (VVD) dat de stikstofuitstoot door de luchthaven zeer beperkt is. Hij zegt dat de meeste stikstof van het vliegveld volgens berekeningen neerkomt op de Veluwe. Daarom wil hij het daar compenseren, bijvoorbeeld door een boerderij te kopen.
"Stel je voor dat je op de Veluwe een boerderij koopt die veel uitstoot. Die kopen we en vervolgens sluiten we de boerderij, we maken er natuur van. Dan wordt daar geen stikstof meer uitgestoten. Dan heb je dus je compensatie geregeld", zegt de Flevolandse gedeputeerde. 

Geen alternatief

Jan de Reus denkt aan een oplossing via de ADC-toets. Dat is voor het kabinet één van de mogelijkheden om ondanks de extra stikstofuitstoot toch een groot project te legaliseren. Dan wordt bekeken of er voor de activiteit, in dit geval het hele vliegveld, geen alternatief bestaat. Er moeten dwingende redenen van groot openbaar belang zijn om de activiteit toch te laten doorgaan. En er moeten compenserende maatregelen mogelijk zijn.
Compensatie
Volgens Omroep Flevoland verwacht gedeputeerde De Reus dat het Rijk voor Lelystad Airport zo'n ADC-toets zal laten uitvoeren en zal concluderen dat er voor de luchthaven geen alternatief bestaat. Lelystad moet immers helpen om Schiphol te ontlasten, zo is in 2008 afgesproken.
In dat geval zou compensatie voor de extra stikstofuitstoot kunnen volstaan om Lelystad Airport toch geopend te krijgen. De Reus denkt voor de Veluwe bijvoorbeeld aan compensatie door het opkopen van een veeteeltbedrijf. In nationaal park Weerribben/Wieden, andere kwetsbare natuur onder invloed van Lelystad Airport, zou hetzelfde kunnen gebeuren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.