nieuws

Vermeende leden drugsbende 'Goliath' blijven achter slot en grendel

De Goliath-bende heeft verschillende 'takken', zegt het OM
De Goliath-bende heeft verschillende 'takken', zegt het OM © beeldbewerking RTV Oost
Alle verdachten die afgelopen najaar zijn vastgezet voor betrokkenheid bij de zogenoemde Goliath-bende blijven achter slot en grendel. Dat heeft de rechtbank bepaald. Vorige week deden veel van de vermeende drugscriminelen een verzoek om hun eindproces in vrijheid af te wachten. De rechters gaan daar niet in mee.
De bende bracht volgens het OM tientallen kilo's drugs vanuit Twente de Duitse grens over en verdiende daar miljoenen euro's mee. Maar afgelopen najaar liepen tien vermeende groepsleden tegen de lamp, omdat de politie mee kon lezen met chatverkeer tussen hen.
Ze stuurden elkaar berichten met cryptofoons en dachten zo vrijuit te kunnen spreken. De politie had echter al het berichtenverkeer onderschept en een ontsleutelingsprogramma gemaakt. Het onderzoek draagt de naam Goliath.

Moorden

De politie maakte bekend dat ze hadden meegelezen met de chats toen sommige verdachten van plan waren om moorden te plegen. Ze hadden bij een contact in Duitsland al zware wapens en granaten besteld. Toen heeft de politie ingegrepen en verschillende aanhoudingen verricht.
De mannen worden van verschillende feiten verdacht. Zo zouden ze betrokken zijn bij de handel in speed en xtc op het dark web, een verborgen deel van het internet. Klanten betaalden met bitcoins. De bestellingen kwamen binnen in Enschede en gingen vervolgens de grens over vanuit verschillende opslagplaatsen, volgens justitie.

Opslagplaatsen

Achter een huis aan de Enschedese Vlierstraat werd door de politie zo'n drugsopslag gevonden. Er lagen kilo's drugs opgeslagen. In Emmen en Roermond werd bij twee andere opslagplaatsen ruim honderd kilo aan xtc en speed in beslag genomen. De politie deed er invallen, net nadat er voorraden drugs waren geleverd. Ook werden dure sieraden en vijf auto's meegenomen door de politie. 

Rolverdeling

De rollen van de verdachten verschillen volgens het OM in omvang, van drugskoeriers tot witwassen van zeer grote bedragen aan bitcoins. Twee van de verdachten zijn voortvluchtig. Als ze niet worden gepakt, worden ze bij verstek veroordeeld. 

Simo D.

De Goliath-groep staat volgens het OM onder leiding van Simo D. Hij zit momenteel vast in een Duitse gevangenis. Ook zijn rechterhand, met de bijnaam Vin Diesel, zit bij de oosterburen in de cel. Hij is daar onlangs tot elf jaar cel veroordeeld. Via binnengesmokkelde telefoons hebben ze toch contact kunnen houden met hun groep, zegt justitie.

Moordopdrachten

Simo D. heeft volgens het OM ook zeker zeven moordopdrachten gegeven vanuit de cel. Dat resulteerde in 2017 tot aanslagen in Enschede, Almelo en Gronau. Wonderwel vielen daarbij geen doden, wel zwaargewonden. Zo werd een kapper in Enschede in brand gestoken en werden twee mannen doorzeefd met kogels. Ook werd loungeclub LuxXx beschoten.
Wanneer het eindproces tegen de verdachten van de Goliath-bende dient, is nog niet duidelijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.