nieuws

Drugsprobleem Twenterand eist twee mensenlevens

Drugsproblematiek in Twenterand eist twee levens
Drugsproblematiek in Twenterand eist twee levens © Getty Images
Het aanhoudende drugsprobleem in de gemeente Twenterand heeft recent twee mensenlevens geëist. RTV Oost heeft contact met verschillende bronnen die hier onafhankelijk over vertellen.
De twee overleden mannen kwamen uit Vriezenveen en Vroomshoop en waren beide eind twintig. In de gemeente Twenterand is drugs al langer een probleem. Een aantal jaren geleden stond de gemeente zelfs bekend als GHB-gemeente. De afgelopen jaren is het gebruik hiervan flink afgenomen.
In 2016 concludeerde drugsonderzoeker Ton Nabben van het Bonger Instituut dat het gebruik van GHB in Twenterand over het hoogtepunt heen was. "Maar dat betekent absoluut niet dat het probleem weg is", waarschuwde hij.

Succesvolle aanpak GHB-problematiek

De GHB-problematiek is bij de gemeente Twenterand nooit van de radar verdwenen. Na de zomervakantie houdt Twenterand samen met de gemeente Etten-Leur en het Trimbos-instituut een zomersessie waarin ze hun aanpak tegen GHB-gebruik toelichten. De partijen melden dat ze 'een succesvolle aanpak' hebben ontwikkeld en willen deze delen met andere gemeenten.

Wat is GHB?

GHB is een synthetische drug en wordt gemaakt van GBL (een schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper). Bij een kleine dosis voelt de gebruiker zich ontspannen en rustig. De effecten lijken op een alcoholroes maar het kan ook stimulerend werken. Bij hoge dosissen kan een gebruiker overvallen worden door slaap.
Het probleem bij GHB is dat de hoeveelheid die 'prettige' effecten oplevert, dichtbij de hoeveelheden ligt waarbij bewusteloosheid kan optreden. Door een te hoge dosis kan de ademhaling verstoord raken en zelfs stoppen, in combinatie met alcohol wordt de kans hierop groter.
De afhankelijkheid van GHB kan op optreden na enkele weken intensief gebruik.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.