nieuws

Expeditie Oost: Tijs uit Rijssen is dol op licht, lampen en armaturen

De veertienjarige Tijs Zandbergen uit Rijssen spaart lantaarnpalenverlichting. Het centrale punt van zijn collectie, het schuurtje in de tuin van zijn ouders, werd onlangs bezocht door Team Expeditie Oost.
En we keken onze ogen uit. We komen veel bijzondere verhalen tegen tijdens onze reis door de provincie Overijssel, maar een tiener die lantarenpalenverlichting spaart is nieuw voor ons.
Video: Op bezoek bij Tijs de lantarenpalenverlichtingverzamelaar
Gegrepen door het licht
"Al van kinds af aan heb ik een fascinatie voor licht", legt Tijs uit. "Mijn eerste toepasselijke cadeau van mijn vader was een armatuur van een lantaarnpaal. Ik herinner me het moment dat ik het kreeg nog heel goed."
Zijn eerste lamp
Zijn eerste lamp © Esther Rikken

Mijn pronkstuk

"Onlangs heb ik de allernieuwste led-lantaarnpaal gekregen. Ook zo'n mega gaaf ding. Deze staat nu te pronken hier bij mijn ouders in de tuin."
Tijs krijgt veel attributen van lampenfabrieken en lampenwinkels. "Het is hier in Rijssen en omstreken al aardig bekend dat ik deze tik heb. Het maakt wel dat ik heel veel spullen krijg. En wie weet levert het mij later ook een mooie baan op in de branche. Dat zou toch wel helemaal te gek zijn."

De toekomst

De nog maar veertienjarige gaat er wellicht eerst voor zorgen dat hij zijn havo-diploma gaat halen. Totdat ie echt aan het werk mag, zal hij nog heel veel nachtelijke uurtjes doorbrengen in Rijssen om te genieten van de straatverlichting.
Het museum van Tijs
Het museum van Tijs © Esther Rikken
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.