nieuws

Vooral tieners lopen risico op soa; steeds meer chlamydia gevonden in Oost-Nederland

Soa vaker gevonden in Oost-Nederland
Soa vaker gevonden in Oost-Nederland © iStock / Getty Images Plus / jarun011
Jongeren onder de twintig jaar hebben vaker een soa dan jongeren tussen 20 en 25 jaar en lager opgeleide jongeren vaker dan hoogopgeleiden. Dit blijkt uit de cijfers van de centra seksuele gezondheid in Oost-Nederland. Vooral chlamydia wordt in Overijssel en Gelderland steeds vaker gevonden.
De vijf GGD’en uit Gelderland en Overijssel vragen, aangezien het zaterdag Wereld Kus Dag is, aandacht voor de risico's van onveilige seks. Veilige seks betekent niet dat je het beter bij een kus kunt houden, benadrukt projectcoördinator seksuele gezondheid voor Oost-Nederland, Rinske van der Bij. "Maar we zien wel dat we onze 'vrij veilig'-voorlichting nog meer op de jongeren onder de 20 moeten richten."

Chlamydia meest gevonden

De soa’s die bij jongeren het meest werden gevonden, waren chlamydia (18,7%) en gonorroe (2,3%). Chlamydia werd verhoudingsgewijs vaker gevonden bij heteroseksuele jongeren, gonorroe bij mannen die seks hebben met mannen.
Overigens geldt voor alle bezoekers bij de vijf centra dat chlamydia het meest wordt gevonden. Daarna volgt gonorroe, syfilis, hiv en hepatitis B. Het vindpercentage stijgt bij de centra in Oost-Nederland al jaren: van 14,1 procent in 2009 naar 19,2 procent in 2018. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 18,3 procent. "Wij concluderen dat we de risicogroepen voor soa's steeds beter bereiken", aldus Van der Bij.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.