nieuws

Pastoor en huilende kerkgangers bij afgebrande Moeder Teresakerk: "Het is afschuwelijk"

Pastoor Marc Oortman van de Moeder Teresakerk is zichtbaar geëmotioneerd als hij voor 'zijn' afgebrande kerk langsloopt. "Het is echt afschuwelijk. Er is niets van over. Ik kan het niet geloven."
Een zeer grote uitslaande brand heeft de Moeder Teresakerk in Hengelo vanochtend verwoest. Hulpdiensten zijn met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om de brand aan de Meijersweg te bestrijden.
Een kerkganger staat huilend voor de kerk. "Het is een verdrietig schouwspel. Alles is weg, kruisjes zijn weg, echt alles. Verschrikkelijk."
Een huilende kerkganger voor de afgebrande kerk

Sprakeloos

"Ik ben sprakeloos. Het is verschrikkelijk", vervolgt Oortman. "Gisteren hebben we hier nog een viering gehad en nu sta ik ineens voor een ruïne. Het belangrijkste is natuurlijk dat er geen gewonden of doden zijn gevallen, maar het doet heel erg pijn."
Van de kerk is bijna niets meer over. Enkel een paar muren staan nog overeind. "En ook die gaan waarschijnlijk gesloopt worden omdat ze instabiel zijn. Tja, dat moet dan maar. De veiligheid van de omgeving staat voorop."

Hechte gemeenschap

De kerk - die er sinds 1998 staat - kent een hechte gemeenschap. "Het is een hele trouwe groep mensen. Het moet afschuwelijk voor ze zijn, zeker voor de mensen die de kerk hebben zien ontstaan en er vanaf het begin bij zijn. Voor hen is de klap heel erg groot."
Voor de gemeenschap is een huis opengesteld om samen te komen, weet vice-voorzitter Gerard ter Ellen. "Ik ben net ook gebeld door de voorzitter van de Sint Lambertus Basiliek dat wij daar ook onderdak mogen zoeken. Ongetwijfeld komen die berichten ook vanuit de andere kerken in de gemeenschap."
Of de brand iets te maken heeft met de viering van gisteren, lijkt de pastoor sterk. "Ik kan geen enkele reden verzinnen om aan te nemen dat er iets anders geweest is dan normaal. Ook de brandweer weet nog niet wat de oorzaak is."

Moeder Teresakerk

De Moeder Teresakerk is gebouwd in 1998 en is een katholiek gebedshuis. Het bood onderdak aan één van de vijf geloofsgemeenschappen die samen de parochie De Goede Herder in Hengelo vormen.
De brand in de Moeder Teresakerk
De brand in de Moeder Teresakerk © News United \ Jack Huygens
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.