nieuws

Eikenprocessierupsharen in het gewas? Zoeken naar een speld in een hooiberg

De eikenprocessierups onder de microscoop
Boeren moeten geen gewas oogsten dat binnen twintig meter van de bomen met de eikenprocessierups staat. Dit advies geeft het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) aan boeren. Verslaggever Tim Woldering onderzocht op een aantal gewassen of hij brandharen kon vinden.
Maar om erachter te komen hoe een brandhaar eruit ziet, moest hij eerst een paar rupsen vangen. "Dat was niet zo moeilijk, want de rupsen zijn bezig met verpoppen. De rupsen die ik zag, waren dood en hingen vast aan de buitenkant van hun nest", aldus Tim. 
Om ze te onderzoeken, nam hij ze mee naar het bedrijf MASER Engineering in Enschede. In dat lab staan verschillende microscopen waarmee je de brandharen goed kunt zien. 
En dat ziet er zo uit:
Eikenprocessierups van dichtbij
Eikenprocessierups van dichtbij © MASER Engineering

Brandhaar op de bonen gevonden?

"Het is zoeken naar een speld in een hooiberg", volgens onderzoeker Marco Gerritsen. Na een tijdje speuren lijkt het alsof we iets gevonden hebben. 
"We zien op de oppervlakte van de boon een heel klein vezeltje. Dat is waarschijnlijk geen haartje van de rups, maar een stofje uit de lucht."

Overlast

De rupsen kunnen volgens Bastiaan Meerburg, directeur van het KAD, nog lange tijd voor overlast zorgen. "De nesten met brandharen blijven in bomen hangen en door de wind worden die haartjes verspreid. Daarnaast zijn er vanaf april weer nieuwe rupsen, dus we gaan er nog wel even last van houden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.