nieuws

OM wil topman Biodiesel Kampen 38 maanden lang achter de tralies

Topman Cees B. van Biodiesel Kampen gaat, als het aan de officier van justitie ligt, 38 maanden de cel in wegens fraude en witwassen. Ook tegen de rest van de bedrijfstop eist het OM straffen.
Zijn vrouw (24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk), de financieel directeur (18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk) en boekhouder (16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk) moeten wat het OM betreft ook de cel in.
De financiële man uit Harderwijk van Biodiesel Kampen zou bovendien een boete van 80.000 euro moeten betalen. Tegen het bedrijf Biodiesel Kampen werd een boete van 820.000 euro geëist, de hoogst mogelijke boete die geëist kon worden. 

Duurzaamheidscertificaten

De zaak draait om fraude met 'Biotickets' - dat zijn een soort duurzaamheidscertificaten voor biodiesel - in 2013 en 2014. Dit leverde het bedrijf twee miljoen euro op. Tijdens het onderzoek naar deze fraude bleek Biodiesel Kampen ook nog belastingfraude te plegen ter waarde van vier miljoen. Hierbij schreef het bedrijf te hoge rekeningen aan bedrijven, de rechter noemde dat een 'depot'. Het te veel betaalde geld werd overgemaakt naar een rekening op Bonaire, waarvan vakantieappartementen werden gekocht. 
Door alle rechtszaken is het voortbestaan van Biodiesel Kampen, dat in Nederland vooral frituurvet omzet in biodiesel, in gevaar. De verwachting is dat het bedrijf volgende maand de salarissen niet meer kan betalen, doordat andere bedrijven niet meer willen samenwerken.
De hoofdrolspelers zitten overigens al vast, omdat ze twee maanden geleden werden opgepakt voor een nieuwe fraude, deze lijkt in omvang nog veel groter: justitie heeft voor 45 miljoen euro beslag gelegd op panden van Cees B. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.